Σελίδες

Καλαμάρι με Φακές και άρωμα Βασιλικού





Φακές σαλάτα με καλαμάρι και βασιλικό

Ξεχάστε την μέχρι πρότινος μονοδιάστατη παρασκευή της φακής με την έννοια της σούπας των οσπρίων.
Ο περίφημος Chef  Γιάννης Αποστολάκης σερβίρει τις φακές µε φρέσκο καλαµάρι και δίνει μια άλλη διάσταση σε ένα μαγειρικό πάντρεμα δύο πρώτων υλών χωρίς περιττά υλικά και σύνθετες σώς.
Αποδεικνύεται, ότι η απλότητα στη Μαγειρική μπορεί να αποδώσει εξαιρετικά, ποιοτικά και πρωτότυπα πιάτα.
Το πιάτο αυτό μπορεί να σερβιριστεί είτε ως ορεκτικό σε ένα ελληνικό "menu", είτε ως κυρίως πιάτο σε ένα ειδικό νηστίσιμο ξενοδοχειακό "menu" στη περίοδο της σαρακοστής. 

Υλικά (για 2 άτοµα)
  • 250 γρ. φακές
  • 300 γρ. καλαµάρια
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το σοτάρισµα
  • 2 κ.σ. φρέσκο βασιλικό (τα φύλλα του)
  • ξύσµα από 2 λεµόνια, ακέρωτα
  • 1 φρέσκο κρεµµυδάκι (µόνο το πράσινο µέρος), ψιλοκοµµένο
  • 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα, σε µέτρια φωτιά, βράζουµε τις φακές σε µπόλικο νερό µέχρι να µαλακώσουν ελαφρώς, αλλά να παραµείνουν τραγανές στο κέντρο τους. Τις σουρώνουµε και τις ξεπλένουµε πολύ καλά. Τις αφήνουµε στην άκρη να κρυώσουν.

Καθαρίζουµε τα καλαµάρια, τα πλένουµε πολύ καλά και τα αφήνουµε να στραγγίξουν.  Εν τω µεταξύ, σε ένα µπολ ανακατεύουµε µε ένα κουτάλι το ελαιόλαδο µε τον βασιλικό, το ξύσµα, το φρέσκο κρεµµυδάκι και το αλάτι.

Ζεσταίνουµε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουµε ελάχιστο ελαιόλαδο επάνω στα καλαµάρια και τα σοτάρουµε, µέχρι να αποκτήσουν χρώµα. Μόλις κρυώσουν λίγο, τα κόβουµε σε ροδέλες. Τα προσθέτουµε στις φακές, περιχύνουµε µε το µείγµα ελαιόλαδου και µυρωδικών και ανακατεύουµε µε µια κουτάλα. Σερβίρουµε αµέσως.

Πηγή: ΒΗΜΑgourmet
Επεξεργασία: Για το gastronomion Κώστας Σουλιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου