Σελίδες

ΠΡΟΣΟΥΤΟ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Αλλαντικά Στρεμμένου

Το περίφημο καπνιστό χοιρινό καθιερώθηκε σήμερα να λέγεται προσούτο, 
όμως οι αρχαίοι  Έλληνες  ονόμαζαν το αλατισμένο και καπνιστό
 μπούτι από  χοιρινό  "ακροκώλιο".
Στον Προυσό του Ν. Ευρυτανίας βρίσκεται το αλλαντοποιείο του καθηγητή Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Μπολόνια Στρεμμένου.
Συγκεκριμμένα στη περιοχή Στρογγυλοβούνι έχει φτιάξει μια όμορφη και καθαρή φάρμα χοιρινών, με στόχο όλα τα προϊόντα του να προέρχονται από βιολογικά κρέατα. Η αλλαντοποιία άρχισε να λειτουργεί το 1992 και είναι η μοναδική στη χώρα που παράγει προϊόντα φυσικής ωρίμασης, όπως σαλάμι αέρος, καπνιστό μπέικον και φυσικά φρέσκο προσούτο, που είναι ίσο, αν όχι καλύτερο, από το "Dolcio" της Πάρμας. 

Τα προϊόντα φυσικής ωρίμασης εκτίθενται για μεγάλο χρονικό διάστημα και για πολλές ώρες κάθε βράδυ με τέτοιο τρόπο ώστε ο αέρας του βουνού που κατεβαίνει σαρώνοντας τα ελατοδάση, να μεταφέρει τις μυρωδιές του και την ευεργετική του επίδραση στα κρεμασμένα μπούτια από χοιρινό. Συνήθως η διάρκεια της ωρίμανσης διαρκεί τρεις μήνες, στα παραδοσιακά λουκάνικα με πράσο, στο μπέικον από πανσέτα που καπνίζεται από τρία είδη ξύλου της περιοχής (δρυς, οξιά, πουρνάρια) ενώ το φημισμένο προσούτο ωριμάζει για δέκα μήνες. 

Παράγει επίσης κρασάτο χοιρομέρι που ετοιμάζεται στο φούρνο με ξύλα (αποτελεί από μόνο του ένα εξαιρετικό κρύο πιάτο), το πικάντικο χοιρινό φιλέτο, η λόντζα (λούζα για τις Κυκλάδες) και τη πορκέτα – το ολόκληρο γουρουνάκι. Παράγει, χωριάτικα λουκάνικα με πράσο καπνιστά ή μη (νοστιμότατα και εύπεπτα). 

Όλα τα παραγόμενα αλλαντικά της φάρμας Στρεμμένου αποτελούν ελληνικά γαστρονομικά θαύματα, μπορούν να πλαισιώσουν άνετα ένα Στερεοελλαδίτικο παραδοσιακό πρωινό και να αποτελέσουν μεζεδάκια είτε σαν κρύα ή ζεστά ορεκτικά. Πλαισιώνουν πλήθος πιάτων ως συνοδευτικά. 
 
Σαλάμι αέρος, εξαιρετικό κρύο ορεκτικό

Λόνζα, παράγεται και στις Κυκλάδες, της Ευρυτανίας όμως είναι
 πιο ήπιο και πιο ελαφρύ στα αρώματα του.
Προσούτο Ευρυτανίας, συναγωνίζεται επαξίως τα
αντίστοιχα της Ιταλίας.

Χοιρομέρι κρασάτο, αποτελεί και από μόνο του κρύο πιάτο
   
Πηγές: 
1. Ελληνική γαστρονομία
2. www.gastronomos.gr

Επεξεργασία - Παρουσίαση για το "gastronomion"
Κώστας Σουλιώτης
30 Ιουνίου 2013


  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου