Σελίδες

ΦΟΡΜΑΕΛΑ ΠΑΡΝΑΣΟΥ


Ημίσκληρο τυρί Π.Ο.Π. Παρνασσού με σημείο προβολής την Αράχοβα. Διατίθεται σε μικρούς κυλίνδρους 20-35 εκ. βάρους περίπου 500 γρ. Παράγεται από πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα. Εξωτερικά διαθέτει φυσική κρούστα, όπου είναι ορατά τα σημάδια από το καλούπι λυγαριάς μέσα στο οποίο στραγγίζει. Το χρώμα της είναι ωχροκίτρινο έως ζαχαρί, η υφή της είναι ελαστική κι η γεύση της είναι μέτρια αλμυρή κι ελαφρά γαλακτώδης γεμάτη και πικάντικη, αλλά αναπτύσσεται μόνο όταν το τυρί ψηθεί. Γι'  αυτό εξάλλου καταναλώνεται ψητή στη σχάρα και τηγανητή, με κουρκούτι ή χωρίς.
Η φορμαέλα, ως σαγανάκι ταιριάζει με ούζο ή τσίπουρο, αλλά και με λευκά κρασιά με ελαφριά οξύτητα. Χρησιμοποιείται ευρέως σε πράσινες σαλάτες, πίτες, ζυμαρικά καθώς και  στην παραδοσιακή συνταγή "αρνάκι αραχωβίτικο".
«Φορμαέλα» επίσης  ονομάζουν και το τυρί που παράγουν, με τον ίδιο τρόπο στην περιοχή των Καλαβρύτων (Βαλμαντούρα Αχαΐας), το οποίο όμως δεν είναι ΠΟΠ. Αυτή η φορμαέλα υπάρχει και σε εκδοχή με πιπέρι.

Σπανάκι με φομαέλα ψητή και μανιτάρια με σως μπαλσάμικο

Πηγή : UmamiΑθηνόραμα
Φωτογραφία www.funkycook

Κώστας Σουλιώτης - Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου