Σελίδες

ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΩΙΝΩΝ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ





Ήπειρος

Ρόφημα: Αφεψήματα (φασκόμηλα, τίλιο, χαμομήλι, τσάι του βουνού). 
Καφές: Ελληνικός καφές στη χόβολη.
Ψωμί: Μπομπότα, ψωμί γάστρας, κουλούρα με καρότο.
Μέλι: Μέλι καστανιάς.
Μαρμελάδες: Μαρμελάδες φρούτων αναλόγως εποχής.
Ξηροί καρποί: Καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια.
Γαλακτοκομικά: Ξινόγαλα, πρόβειο γάλα, γιαούρτι κατσικίσιο, βούτυρο Δωδώνης.
Πίτες: Μπατσίνα (λεπτή κολοκυθόπιτα χωρίς φύλο), μπλατσόπιτα (παραδοσιακή πίτα με διάφορα χορταρικά).
Παραδοσιακή σούπα: Τσουκνιδόπιτα.
Ελιές και ελαιόλαδο: Ελιές Κορωναίικες.
Αυγά: Αυγά μάτια Πίνδου, ομελέτα με βραχανίδες και λάπατα.
Τυριά: Κεφαλογραβιέρα ΠΟΠ, Μετσοβόνε ΠΟΠ, φέτα ΠΟΠ Δωδώνης, γαλοτύρι ΠΟΠ, χλωροτύρι, Μετσοβέλα, γκίζα Ιωαννίνων, γλιάστρα.
Αλλαντικά: Λουκάνικα αγριογούρουνου.
Καπνιστά ψάρια: Χέλι, πέστροφα.
Ζεστά πιάτα: Γαλόφετες, χυλοπίτες με βασιλομανίταρα.
Χυμοί: Χυμοί εσπεριδοειδών Άρτας.
Τοπικά γλυκά: Γλυκό κουταλιού πορτοκάλι, γλυκό κουταλιού μοσχοφράπα, γαλόπιτα, πατσαβουρόπιτα, κρέμα βανίλια, Γιαννιώτικο.
Κεντρική Μακεδονία

Ψωμί – Αρτοπαρασκευάσματα: Κουλούρι Θεσσαλονίκης.
Τυριά: Μανούρι ΠΟΠ, μπάτσος ΠΟΠ, κασέρι ΠΟΠ.
Αλλαντικά: Καβουρμάς*.
Ελιές: Θρούμπα Θάσου ΠΟΠ, πράσινες Χαλκιδικής.
Τοπικές πίτες.
Τοπικά γλυκά: Χαλβάς συμιγδαλένιος, χαλβάς πολίτικος, τρίγωνο Πανοράματος, μπουγάτσα Θεσσαλονίκης.
Φρέσκα φρούτα: Μήλα Ροδοχωρίου, κεράσια Ροδοχωρίου (ΠΟΠ), ροδάκινα Νάουσας (ΠΟΠ).
Ξηροί καρποί: Φουντούκια Πιερίας.

Δυτική Μακεδονία

Τυριά: Ανεβατό (ΠΟΠ), κασέρι (ΠΟΠ), μανούρι (ΠΟΠ), μπάτζος*  (ΠΟΠ), κεφαλοτύρι, Ούρδα Βοίου*.
Τοπικές πίτες.
Τοπικά γλυκά: Μπουγάτσα Καστοριάς.
Φρέσκα φρούτα: Μήλα και φράουλες Φλώρινας.

Θεσσαλία

Ψωμί – Αρτοπαρασκευάσματα: Λιόψωμο Πηλίου, μουστοκούλουρα Πηλίου.
Τυριά: Κεφαλοτύρι, γαλοτύρι ΠΟΠ, κασέρι ΠΟΠ, μανούρι ΠΟΠ, μπάτζος* Πηλίου ΠΟΠ, στριγγλιάτο Πηλίου*, φέτα Ελάτης, φέτα Αλμυρού.
Αλλαντικά: Λουκάνικα Τρικάλων.
Ελιές: Κονσερβολιά Πηλίου ΠΟΠ, κονσερβολιά Πτελεού.
Πίττες: Τυρόπιτα Καρδίτσας, μπακαλιαρόπιτα Πηλίου.
Τοπικά γλυκά: Χαλβάς Βόλου.
Φρούτα: Αχλάδια Λάρισας, δαμάσκηνα Σκοπέλου, φιρίκια Πηλίου, μήλα Ζαγοράς ΠΟΠ.
Ξηροί καρποί: Αμύγδαλα Λάρισας, καρύδια Πηλίου, κάστανα Πηλίου.

Νησιά  Ιονίου

Τυριά: Φέτα Κεφαλονιάς, κεφαλοτύρι Κεφαλονιάς.
Αλλαντικά: Νούμπουλο* Κέρκυρας.
Πίτες: Μπακαλιαρόπιτα Κεφαλονιάς.
Τοπικά γλυκά: Φρουί γλασέ Κέρκυρας, Κουμ-Κουάτ Κέρκυρας ΠΟΠ, Σταφίδα Ζακύνθου,  Ζαχαρένια κουλούρα Κεδαλονιάς, Μάντολες – Μαντολάτο Κεφαλονιάς.

Δυτική  Στερεά Ελλάδα

Ρόφημα: Τσάι βουνού Όθρυς.
Τυριά: Γαλοτύρι ΠΟΠ, Γραβιέρα Αγράφων ΠΟΠ, κατίκι* Δομοκού ΠΟΠ, κεφαλογραβιέρα ΠΟΠ, Φέτα ΠΟΠ, φορμαέλα* Αράχοβας ΠΟΠ, κεφαλοτύρι ΠΟΠ, πρέντζα Αιτωλικού*.
Ψαρικά: Αυγοτάραχο Μεσολογγίου.
Ελιές: Αγρινίου, Άμφισσας ΠΟΠ, Αταλάντης ΠΟΠ, Στυλίδας ΠΟΠ, Θερμοπυλών.
Τοπικές πίτες: Τηγανόψωμο.
Τοπικά γλυκά: Σταφίδα, κουραμπιέδες Λαμίας.
Φρούτα: Ακτινίδια Σπερχειού.
Αποξηραμένα φρούτα: Ξερά σύκα Κύμης.
Ξηροί καρποί: Φιστίκι Φθιώτιδας με το κέλυφος (ΠΟΠ).
Παραδοσιακές σούπες: Ξινός τραχανάς.
 
Αττική

Τυριά: Κεφαλοτύρι ΠΟΠ.
Τοπικές πίτες.
Τοπικά γλυκά: Γλυκά Σπετσών, σβίγγοι Σπετσών, φοινίκια.
Φρούτα: Σύκα Βραυρώνας.
Ξηροί καρποί: Φιστίκια Μεγάρων ΠΟΠ, φιστίκια Αιγίνης ΠΟΠ, φιστίκια Μαρκόπουλου με το κέλυφος.

Πελοποννήσος

Ψωμί και αρτοπαρασκευάσματα: Πατατόψωμο Αρκαδίας.
Τυριά: Φέτα ΠΟΠ, σφέλα* Μεσσηνίας ΠΟΠ, κολάστρα* Μαλέβου, μυζήθρα Μαλέβου, γιαούρτι Λακωνίας.
Αλλαντικά: Λουκάνικα Μάνης, παστό χοιρινό Αρκαδίας, σαλάμι Μάνης, σύγκλινο* Μάνης.
Μέλι: Μέλι Ελάτης Μαινάλου βανίλιας ΠΟΠ.
Ελιές: Ελιές Καλαμών ΠΟΠ.
Πίτες: Μακαρονόπιτα Αχαΐας.
Τοπικά γλυκά: Γλυκό κουταλιού ροδοζάχαρη Αχαΐας, σουτζούκι Πατρών.  
Φρούτα:  Πορτοκάλια Λακωνίας, μήλα ντελίσιους πιλαφά Τριπόλεως ΠΟΠ, Κορινθιακή σταφίδα.
Παραδοσιακές σούπες: Ξινός τραχανάς.

Νησιά  Βορείου Αιγαίου

Ψωμί και Αρτοσκευάσματα: Πάξα Χίου (είδος παξιμαδιού), ελιόψωμο, κουλουράκια, παξιμαδάκια γλυκάνισου, μεθυσμένα.
Τυριά: Φέτα ΠΟΠ, καλαθάκι Λήμνου ΠΟΠ, λαδοτύρι Μυτιλήνης ΠΟΠ, κασκαβάλι* Λήμνου, κεφάλι Χίου, κασέρι Ερεσού, γραβιέρα Αντίσης,  φέτα Άγρας.
Ελιές: Θρούμπες Χίου ΠΟΠ, αλατισμένες, ρουπάδες, τσακιστές πράσινες με λεμόνι και κρίταμο.
Τοπικές πίτες: Χορτόπιτες, σφουγγάτο Μυτιλήνης
Σούπες: Τραχανόσουπα με τομάτα, ταχινόσουπα με μανεστράκι.
Ζεστές παρασκευές: Γιουζλεμεζέδες, κρεμμυδοτηγανήτες.
Αυγά: Αυγά με ντόπια λουκάνικα.
Γλυκά: Πλατζέτα, Τηγανίτες με ντόπιο μέλι, μπαλέζες με καρύδια, διάφορα γλυκά κουταλιού.

Νησιά Ν. Αιγαίου

Ψωμί και Αρτοσκευάσματα: Απαλό ψωμί Ανάφης (τυρόψωμο με κρόκο), ζαφοριαστό Σαντορίνης (με μικρή ποσότητα ζαφορά), κιτρόψωμο Νάξου, κουλούρι, λαγάνα, ντάκος Κάσου, χάσικο Κάσου (άσπρο πολυτελείας).   
Τυριά:Γραβιέρα Νάξου (ΠΟΠ), Καπνιστή (ΠΟΠ), Σαν Μιχάλη* (ΠΟΠ), αγιουργιανό τυρί Σύρου, ανθότυρο Ανάφης, αρσενικό* Νάξου και Σικίνου, αφρομυζήθρα Νάξου, καλαθάκι Κιμώλου, κεφαλοτύρι, Κυθνιακό τυρί, μαλάκα Θήρας – ξυνομυζήθρα, μανούρα Σίφνου, μανούσος Άνδρου, μεριαρένιο Καρπάθου (σκληρό πικάντικο από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα), χλωροτύρι Άνδρου, Κρασοτύρι.
Αλλαντικά: Λιόκαυτο Κυκλάδων (χοιρινό μαριναρισμένο σε αλάτι, ξύδι και μυρωδικά), λούζα Κυκλάδων*, λουκάνικα Άνδρου, Ζηλαδιά Ανάφης.
Πίτες: Πιτταράκια Μηλέικα, κατιμέρια Κω (στριφτή τηγανιτή τυρόπιτα με μυτζήθρα, που προσφέρονται με μέλι και κανέλλα,) πίτα κολοκύθας Νάξου, λαδένια Κιμώλου – Μήλου, σφουγγάτο Κύθνου.
Τοπικά γλυκά: Αμυγδαλωτά Άνδρου και Σίφνου, καλτσούνια Πάτμου, καρυδωτά Τήνου, μελιτίνια Κυκλάδων, χαλβαδόπιτες αμυγδάλου Σύρου, καρπουζόπιτα Μήλου – Φολεγάνδρου.
Φρούτα: Μήλα Αμοργού, βανίλιες Σίφνου. 

Ρόδος

Ρόφημα: Φασκόμηλο, χαμομήλι Ρόδου, μέντα, γλυφόνι (αρωματικό βότανο που ευδοκιμεί στη Ρόδο), σάψυχο (είδος αρωματικού φυτού), αλησφακιά (αρωματικό φυτό συγγενές με το φασκόμηλο).
Ψωμί και αρτοσκευάσματα: Ελιόψωμο, εφτάζυμο με γλυκάνισο, τηγανόψωμο, κρεμμυδόψωμο, κριθαροκουλούρα, ντάκος, εφτάζυμο παξιμάδι, κουλούρια ανεβατά, λαδοκούλουρο.
Τυριά: Ανθότυρο, γραβιέρα Ρόδου, γιδοτύρι.
Ψάρια: Καπνιστά και αλίπαστα
Μαρμελάδες: Τοπικές μαρμελάδες πορτοκάλι, βερίκοκο, ροδάκινο.
Πίτες : Χορτόπιτα, ταχινόσουπα, φανουρόπιτα, ξεροτήγανα, τηγανίτες.


Κρήτη

Ροφήματα: Δίκταμο.
Ψωμί και Αρτοσκευάσματα: Κρητικό παξιμάδι επτάζυμο (ΠΟΠ).
Τυριά και γαλακτοκομικά:Γραβιέρα Κρήτης (ΠΟΠ), ξυνομυζήθρα Κρήτης (ΠΟΠ), μανούρι, ανεμικό τυρί Ανωγείων, κεφαλοτύρι, τυρί Ομαλού, στακοβούτυρο, τουλουμοτύρι, τυροζούλι Ανωγείων, πηχτόγαλο Χανίων.
Αλλαντικά: Απάκι, σουτζούκι Κρήτης.
Μέλι: Μέλι Κρήτης.
Ελιές: Θρούμπα Αμπαδιάς Ρεθύμνης (ΠΟΠ).
Τοπικές πίτες.
Τοπικά γλυκά: Καλτσούνια Κρήτης, λουκουμάδες Χανίων, ξεροτήγανα Κρήτης, Σφακιανή πίτα.
Φρούτα: Πορτοκάλια Μάλεμε, μπανάνες Κρήτης.
Αποξηραμένα φρούτα: Σταφίδα Σουλτανίνα
Καρποί: Κάστανα Κρήτης

 Κωνσταντίνος Σουλιώτης - Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου