"H Σημειολογία των Βιβλίων Μαγειρικής"

Τα βιβλία μαγειρικής ανέκαθεν έπαιζαν σημαντικό ρόλο στην επέκταση της γνώσης, στη διαμόρφωση μαγειρικών προτύπων και την δημιουργία μαγειρικών ρευμάτων και απόψεων. Στην Ελλάδα τα βιβλία μαγειρικής δεν έχουν μεγάλη ιστορία, σε μια έρευνα που επιχειρήσαμε ανακαλύψαμε τα πρώτα βιβλία και τις πρώτες προσπάθειες σπουδαίων μαγείρων που ασχολήθηκαν με την συγγραφή βιβλίων μαγειρικής.
1. Το 1828 μεταφράζεται στην Σύρο από τα ιταλικά και τυπώνεται το πρώτο βιβλίο στον Ελλαδικό χώρο, από τον γιατρό - λόγιο Π. Ζωντανό.
2. Αρκετά αργότερα, και συγκεκριμένα το 1860, εκδίδεται στην Αθήνα, το βιβλίο μαγειρικής με τίτλο "τα μυστήρια της γαλλικής μαγειρικής". Είναι το πρώτο έντυπο με συνταγές μαγειρικής που κυκλοφορεί στην ελεύθερη Ελλάδα.
3. Αμέσως μετά το 1863 κυκλοφορεί στην Kωνσταντινούπλη η μαγειρική του N. Σαράντη, με διεθνείς συνταγές και ορισμένες δικές του που επινοήθηκαν για να συνθέσουν το εθνικό προφίλ της τότε «υψηλής», ελληνικής μαγειρικής. Οι συνταγές του της εποχής αυτής, είναι εμπνευσμένες από την αρχαία, αλλά και την πρόσφατη ελληνική μαγειρική παράδοση, επηρεασμένες όμως από την επικρατούσα τότε κυρίαρχη γαλλική κουζίνα. Παρατηρούμε ονομασίες φαγητών όπως: τη "σούπαν του Aρχέστρατου", το "ψάρι του Ναυάρχου Μιαούλη", το "σαρλότ το Eλληνικόν" κ.ά. Στην τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα οι εκδόσεις βιβλίων μαγειρικής πληθαίνουν, οι συνταγές των φαγητών που συμπεριλαμβάνουν συγκλίνουν στον τύπο του εγχειριδίου. Διαφαίνεται όμως ότι συγχρόνως με την διάδοση των δυτικών προτύπων φαγητών (γαλλική κουζίνα) που επιχειρούν, επικαλούνται και την εγχώρια αστική μαγειρική των μεσαίων στρωμάτων. Η αστική μαγειρική αυτής της εποχής έχει προέλθει από την ενσωμάτωση των τουρκικής προέλευσης φαγητών και των παραδοσιακών συνταγών.
4. Το 1912 κυκλοφορεί η σύγχρονη μαγειρική και ζαχαροπλαστική, του Νικολάου Βασιλάκη, αρχιμαγείρου του περίφημου ξενοδοχείου των Αθηνών "Αγγλία" ο οποίος στο πρόλογό του αναφέρει: "Tην σύνταξιν των πλείστων συνταγών εφιλοπόνησα και ηρύσθην από διάφορα γαλλικά συγγράμματα». Φαίνεται ότι τα φαγητά που περιγράφει έχουν έντονη επιρροή από την γαλλική κουζίνα και περιγράφει μενού πραγματικά αντάξια ενός δείπνου των Βερσαλλιών. Είναι η περίοδος που η ελληνική κουζίνα ξεκόβει από την παράδοσή της και αρχίζει να αστικοποιείται. Στα ξενοδοχεία της Αθήνας καθώς και στις κοσμικές ταβέρνες φαγητά όπως ο πατροπαράδοτος "τραχανάς" ή "η κότα με χυλοπίτες" και άλλα παραδοσιακά έχουν εκτοπιστεί και θεωρούνται πλέον «χωριάτικα».
Στα βιβλία όμως αυτής της περιόδου παρατηρούμε ότι μέσα στην ύλη συμπεριλαμβάνονται και κανόνες καλής συμπεριφοράς (savoir vivre), απευθυνόμενα σε κυρίες και δεσποινίδες. Θέλουν να προβάλλουν το πρότυπο της καλής νοικοκυράς και συζύγου οι οποίες εκτός της μαγειρικής δεινότητας πρέπει να διαθέτουν και καλούς τρόπου συμπεριφοράς.


Πηγές:
7 ημέρες (ένθετο εφημερίδας καθημερινής)
www. wikipedia.org
Επεξεργασία - παρουσίαση για το "gastronomion"
Κώστας Σουλιώτης
17 Ιουνίου 2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου