Σελίδες

ΤΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΨΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

Σαφρίδι ψητό

"Ξέρεις πως πρέπει να ετοιμάσεις τον σαύρο (σαφρίδι); 
Όχι, αλλ' αν μου πείς...
Βγάλε τα βράγχια, πλύνε τον, κόψε γύρω - γύρω τ' αγκάθια του, σχίσε τον καλά, άνοιξέ τον ολόκληρο, γεμισέ τον με σίλφιο όμορφα και καλά και πασπάλισέ τον με τυρί, αλάτι και ρίγανη".   


Ακριβώς έτσι περιγράφει ο Αθήναιος μία πανάρχαια συνταγή για το σαφρίδι ένα ψάρι που αλιευόταν εύκολα στη μεσόγειο. Η συνήθεια των αρχαίων Ελλήνων να γεμίζουν τη κοιλιά των ψαριών (και όχι μόνο), με διάφορα υλικά συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας. Από τότε μέχρι και σήμερα, δηλ. 2.500 χρόνια, πολλοί τρόποι εξακολουθούν και παραμένουν ίδιοι. Στη προκειμένη περίπτωση η γέμιση είναι το "σίλφιο", ένα καρύκευμα προερχόμενο από αρωματικό φυτό. Μόνο η παρουσία του τυριού  μας προξενεί περιέργεια και έχει απαλειφθεί από τις σημερινές παρασκευές.  



Αλέξις 138, παρατίθεται από τον ΑΘΗΝΑΙΟ 322

14 Δεκεμβρίου 2013
Κώστας Σουλιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου