... Ο παστός τόνος πρέπει να πλυθεί καλά.Έπειτα βάζεις το κομμάτι σ΄ ένα πιάτο ρίχνοντας καρυκεύματα, χύνοντας λευκό κρασί, και σκορπώντας από πάνω του λάδι, ύστερα το βράζεις στο σκεύος και όταν αυτό γίνει σαν μυαλό, περιχύνεις με σίλφιο ...
Άλεξις 186, παρατίθεται από τον ΑΘΗΝΑΙΟ 117d
Το σίλφιο ήταν ονομαστό καρύκευμα της κλασικής περιόδου, προερχόταν από ένα φυτό που ευδοκιμούσε στην αρχαία Κυρήνη της Λιβύης και στις μέρες μας έχει ποια εξαφανισθεί.
Η τιμή αυτού του παστού ψαριού κόστιζε στην αρχαιότητα δύο οβολούς.
Ο περίφημος Αρχέστρατος έγραφε, "αν βρεθείς στην ιερή πόλη του Βυζαντίου, φάε ένα κομμάτι τάριχον για μένα εκεί: είναι νόστιμο και τρυφερό.
Πηγή: H μαγειρική της Αρχαιότητας.
7 Δεκεμβρίου 2013
Κώστας Σουλιώτης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου