" De Re Coquinaria "
Το έργο αποδίδεται στο Ρωμαίο Γάιο Απίκιο, ο οποίος έζησε τον 1ο αιώνα π.Χ. Παρόλο που υπάρχουν αρκετοί γνωστοί καλοφαγάδες με το όνομα αυτό, οι σύγχρονοι ειδικοί συνηγορούν ότι υπερισχύει η εκδοχή ότι είναι μια συλλογή μαγειρικών συνταγών που συγκεντρώθηκε και εμπλουτίστηκε σταδιακά και επί μακρό χρονικό διάστημα.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο Μάρκος Γάιος Απίκιος είχε συντάξει αρχικά δύο βιβλία, ένα με συνταγές διαφόρων φαγητών και ένα άλλο με συνταγές για σάλτσες. Κάποιος άγνωστος βιβλιογράφος τα αντέγραψε μαζί με διάφορες άλλες συνταγές άγνωστης προέλευσης και τα ένωσε σε ένα βιβλίο. Η τελική εκδοτική επιμέλεια έγινε τον 3ο ή 4ο αιώνα.
Σήμερα σώζονται δύο πρωτότυπα χειρόγραφα του 9ου αιώνα, και βρίσκονται το ένα στην Βιβλιοθήκη της Ιατρικής Ακαδημίας της Νέας Υόρκης και το άλλο στην βιβλιοθήκη του Βατικανού.
Το χειρόγραφο βιβλίο που 900 μ.Χ. της Γερμανικής μονής της "Fulda" το οποίo εξαγοράστηκε το 1929 από την ιατρική ακαδημία της Νέας Υόρκης. |
Παρατηρούμε ότι στις περιγραφές, πολλές φορές παραλείπεται το ρήμα που εννοείται, και έτσι δεν ξέρουμε, π.χ. αν τα υλικά προορίζονταν για βράσιμο ή ψήσιμο. Οι περισσότερες συνταγές είναι απλά φαγητά, ενώ περιέχει και μερικές εξωτικές συνταγές όπως θηλές από γουρούνα, ποντικάκια γεμιστά, και πολύ λίγες οδηγίες για την πλούσια διακόσμηση του τραπεζιού. Δεν περιέχει συνταγές για λαίμαργους ή οργιαστικά συμπόσια.
Πηγή: en.wikipedia.org
Κώστας Σουλιώτης
20 Νοεμβρίου 2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου