ΜΕΡΟΣ Α΄
7000 - 2000 π.Χ.
7000 - 2000 π.Χ.
ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ
"Εμφανίζονται τα θεμέλια της Μαγειρικής"
7η χιλιετία:
- Ο άνθρωπος ανακαλύπτει τον σίτο. Η μεγαλύτερη διατροφική τομή μετά τον έλεγχο της φωτιάς.
- Τα πρώτα βρασμένα δημητριακά και ψητό κρέας.
- Η πρώτη αλεστική μηχανή επινοείται στο Μεξικό.
- Η διαδικασία ζύμωσης του γάλακτος ανακαλύπτεται στην Εγγύς Ανατολή.
- Το γιαούρτι εμφανίζεται στη Μικρά Ασία.
- Ίχνη γεύματος βασισμένου στο καλαμπόκι ανακαλύπτονται σε σπηλιές των περουβιανών Άνδεων από τον εξερευνητή Richard Mac Neish.
- Η ύπαρξη μπίρας και κρασιού αναφέρονται σε πήλινες επιγραφές στη Μεσοποταμία.
- Οι πρώτες πάπιες καταναλώνονται στην Κίνα.
- Τα πρώτα πιάτα με κοτόπουλο μαγειρεύονται εκεί όπου είναι σήμερα οι Ινδίες και το Πακιστάν.
- Τα πρώτα κλήματα φθάνουν στη περιοχή της Κασπίας θάλασσας από την Κίνα.
3η Χιλιετία:
- Η εμφάνιση του τσαγιού κοντά στο 2750 π.Χ.
- Οι πρώτες χήνες ψήνονται στην Αίγυπτο, στη Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη.
- Βουβάλι των υδάτων καταναλώνεται στην Ταϊλάνδη.
- Παραγωγή κρασιού στη Κρήτη και στην Ελλάδα.
Η ΕΚΛΕΠΤΥΝΣΗ ΤΩΝ ΓΕΣΕΩΝ
Νέοι μέθοδοι συντήρησης και παρασκευής ανοίγουν τον δρόμο
στην επινόηση πιο εκλεπτυσμένων φαγητών.
- Οι Κινέζοι επινοούν τα choposticks
- Σύμφωνα με τον κώδικα του Χαμουραμπί γραμμένο από τον βασιλιά της Βαβυλώνας, καταναλώνονται φρέσκο τεμαχισμένο κρέας, παστό και καπνιστό ψάρι.
- Οι Αιγύπτιοι παρασκευάζουν και τρώνε 40 διαφορετικές ποικιλίες ψωμιού.
- Οι Αιγύπτιοι ήδη τηγανίζουν με λάδι.
- Σούπα από καλαμποκάλευρο καταναλώνεται στη Β. Αμερική.
- Τα εσπεριδοειδή ευδοκιμούν στις Ινδίες.
- Στο καλάμι που δίνει μέλι χωρίς μέλισσες αναφέρεται ο Δαρείος, βασιλιάς των Περσών. η καλλιέργεια του σακχαροκάλαμου αναπτύσσεται στην εγγύς Ανατολή.
- Ανοίγει ο δρόμος των μπαχαρικών και στην Ευρώπη φθάνουν η κανέλα, το πιπέρι, η πιπερόριζα, ο κουτκουμάς, το καρδάμωμο και το γαρύφαλο.
- Η πρώτη γραπτή αναφορά στη ζάχαρη στο "Ramayana" ιερό έπος των Ινδουιστών.
Πηγή: Από παλιά δημοσίευση των ΝΕΩΝ.
Για το Gastronomion
Κώστας Σουλιώτης
4 Φεβρουαρίου 2014
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου