Σελίδες

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ (7.000 - 2.000 π.Χ.)

ΜΕΡΟΣ Α΄

7000 - 2000 π.Χ.
ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ
"Εμφανίζονται τα θεμέλια της Μαγειρικής"

7η χιλιετία:
  • Ο άνθρωπος ανακαλύπτει τον σίτο. Η μεγαλύτερη διατροφική τομή μετά τον έλεγχο της φωτιάς.  


5η χιλιετία:
  • Τα πρώτα βρασμένα δημητριακά και ψητό κρέας.
  • Η πρώτη αλεστική μηχανή επινοείται στο  Μεξικό.


4η χιλιετία:
  • Η διαδικασία ζύμωσης του γάλακτος ανακαλύπτεται στην Εγγύς Ανατολή.
  • Το γιαούρτι εμφανίζεται στη Μικρά Ασία.
  • Ίχνη γεύματος βασισμένου στο καλαμπόκι ανακαλύπτονται σε σπηλιές των περουβιανών Άνδεων από τον εξερευνητή Richard Mac Neish.
  • Η ύπαρξη μπίρας και κρασιού αναφέρονται σε πήλινες επιγραφές στη Μεσοποταμία.
  • Οι πρώτες πάπιες καταναλώνονται στην Κίνα.
  • Τα πρώτα πιάτα με κοτόπουλο μαγειρεύονται εκεί όπου είναι σήμερα οι Ινδίες και το Πακιστάν.
  • Τα πρώτα κλήματα φθάνουν στη περιοχή της Κασπίας θάλασσας από την Κίνα. 

3η Χιλιετία:
  • Η εμφάνιση του τσαγιού κοντά στο 2750 π.Χ. 
  • Οι πρώτες χήνες ψήνονται στην Αίγυπτο, στη Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη.
  • Βουβάλι των υδάτων καταναλώνεται στην Ταϊλάνδη. 
  • Παραγωγή κρασιού στη Κρήτη και στην Ελλάδα.



Η ΕΚΛΕΠΤΥΝΣΗ ΤΩΝ ΓΕΣΕΩΝ

Νέοι μέθοδοι συντήρησης και παρασκευής ανοίγουν τον δρόμο
στην επινόηση πιο εκλεπτυσμένων φαγητών.

1900 π.Χ.
  • Οι Κινέζοι επινοούν τα choposticks

1700 π.Χ.
  • Σύμφωνα με τον κώδικα του Χαμουραμπί γραμμένο από τον βασιλιά της Βαβυλώνας, καταναλώνονται φρέσκο τεμαχισμένο κρέας, παστό και καπνιστό ψάρι.
  • Οι Αιγύπτιοι παρασκευάζουν και τρώνε 40 διαφορετικές ποικιλίες ψωμιού. 

1200 π.Χ.
  • Οι Αιγύπτιοι ήδη τηγανίζουν με λάδι.
  • Σούπα από καλαμποκάλευρο καταναλώνεται στη Β. Αμερική.
  • Τα εσπεριδοειδή ευδοκιμούν στις Ινδίες.

800 π.Χ.
  • Τον πάγο ως μέσο διατήρησης ανακαλύπτουν οι Κινέζοι.

5ος αιώνας π.Χ.
  • Στο καλάμι που δίνει μέλι χωρίς μέλισσες αναφέρεται ο Δαρείος, βασιλιάς των Περσών. η καλλιέργεια του σακχαροκάλαμου αναπτύσσεται στην εγγύς Ανατολή. 
  • Ανοίγει ο δρόμος των μπαχαρικών και στην Ευρώπη φθάνουν η κανέλα, το πιπέρι, η πιπερόριζα, ο κουτκουμάς, το καρδάμωμο και το γαρύφαλο.
  • Η πρώτη γραπτή αναφορά στη ζάχαρη στο "Ramayana" ιερό έπος των Ινδουιστών.
Πηγή: Από παλιά δημοσίευση των ΝΕΩΝ.

Για το Gastronomion 
Κώστας Σουλιώτης
4 Φεβρουαρίου 2014


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου