Σελίδες

ΚΟΝΣΕΡΒΟΛΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ


Εδώ και χιλιάδες χρόνια η ελιά και ο καρπός της «ζει» στην περιοχή της Τριχωνίδας, είναι μια ζωντανή κληρονομιά του τόπου και συνδέεται με πολλούς τομείς της ζωής των κατοίκων της περιοχής. Οι (2) ποικιλίες βρώσιμης ελιάς που καλλιεργούνται στην περιοχή είναι η Κονσερβοελιά (Χονδροελιά) Αγρινίου και η Καλαμών. Στην ποικιλία της κονσερβοελιάς περιλαμβάνονται οι πράσινες ελιές, οι μαύρες ελιές και οι ξανθές ή ασπροκόκκινες ελιές. Η Κονσερβολιά Αγρινίου είναι επιτραπέζια ελιά και έχει 13 τύπους ανάλογα με το μέγεθος των καρπών (από 91 ως 380 καρπούς ανά κιλό). 
Το προϊόν παράγεται παραδοσιακά και αποκλειστικά από ελιές της οριοθετημένης γεωγραφικής ζώνης που περιλαμβάνεται από τα όρια των Επαρχιών Τριχωνίδας, Μεσολογγίου – Ναυπακτίας, Ξηρομέρου και Βάλτου.
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Κονσερβολιάς Αγρινίου είναι η συνεκτική σάρκα, η χαρακτηριστική γευστικότητα, η αντοχή στην επεξεργασία και η διατήρησή της χωρίς καμία ποιοτική υποβάθμιση για μεγάλο χρονικό διάστημα.Είναι μεγαλόκαρπη ελιά με σχήμα αυγοειδές προς στρογγυλό χωρίς θηλή. Ο φλοιός είναι λεπτός. Συναντά κανείς πράσινες ελιές, μαύρες ελιές και ξανθές ή ασπροκόκκινες ελιές ανάλογα με τη χρονική στιγμή συγκομιδής τους. Ο ελαιόκαρπος συγκομίζεται με το χέρι ή με το ραβδισμό. Η ζύμωση και η συντήρηση των επιτραπέζιων ελιών γίνεται μέσα σε δεξαμενές.
Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου έχει υποβάλλει αίτηση στο Υπουργείο Γεωργίας για τη διαδικασία αναγνώρισης της ποικιλίας "Κονσερβολιά Αγρινίου" προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) με βάση τον Καν. (ΕΟΚ) 2081/92. 
Οι ελιές καλαμών είναι μια εξαιρετική ποικιλία επιτραπέζιας ελιάς. Καλλιεργείται σε μεγάλη έκταση στην ευρύτερη περιοχή της Τριχωνίδας. Το ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής δίνει ιδιαίτερη γεύση και νοστιμιά στον καρπό. Ο καρπός συλλέγεται ώριμος από το Νοέμβριο έως τα Χριστούγεννα και με την κατάλληλη επεξεργασία έχουμε μια εμπορική ονομασία ιδιαίτερα διαδεδομένη σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Πηγή : http://www.biotrichonis.gr/

Για το gastronomion
Κων/νος Σουλιώτης
Σάββατο 26 Απριλίου 2014 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου