Σελίδες

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι γεύσεις της ζωής!


Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 ο αμερικανός φυσιολόγος Άνσελ Κις διεξήγαγε την περιβόητη «Έρευνα των Επτά Χωρών». Επρόκειτο για μια διεξοδική μελέτη του διατροφικού πολιτισμού της Μεσογείου. Τα συμπεράσματα της εργασίας αυτής ήταν πράγματι εκπληκτικά και δημιούργησαν έναν καινούριο όρο, τη λεγόμενη μεσογειακή διατροφή. Αποδείχτηκε επιστημονικά και πέραν πάσης αμφιβολίας πως οι πανάρχαιες γαστρονομικές συνήθειες των λαών της Μεσογείου συνέβαλαν καθοριστικά στο φαινόμενο της μακροζωίας και της ευεξίας. Οι κάτοικοι της Μεσογείου μοιράζονται ένα μυστικό φτιαγμένο από ήλιο και θάλασσα: την τροφή τους. Με το πέρασμα των αιώνων δημιουργήθηκε ένα σοφό και μετρημένο διαιτολόγιο, το οποίο είναι ευεργετικό στην αντιμετώπιση παθήσεων όπως οι καρδιαγγειακές νόσοι, ο διαβήτης και πλήθος άλλες.

Το διατροφικό μοντέλο της Μεσογείου, που επιβιώνει - γνωρίζοντας μάλιστα και νέα ακμή- είναι στηριγμένο στα δώρα της γης. Δημητριακά, όσπρια, φρούτα, μέλικαρποί και οπωροκηπευτικά αποτελούν τη βάση του καθημερινού τραπεζιού. Εκλεκτά τυροκομικά συνοδεύουν τα πιάτα. Το ψάρι συνδυάζεται με χίλιους τρόπους. Το κρέας καταναλώνεται με φειδώ, το ίδιο και τα ζωικά λιπαρά, όπως το βούτυρο. Τον πρωτεύοντα ρόλο στη μεσογειακή κουζίνα τον έχει το αγνό ελαιόλαδο. Όλη η πανδαισία των γεύσεων συνταιριάζεται με εκλεκτό κρασί.

Η σημασία της μεσογειακής διατροφής στη διατήρηση της υγείας του ανθρώπου είναι τόσο μεγάλη, ώστε το 2010 η UNESCO συμπεριέλαβε τη μεσογειακή διατροφική παράδοση στον Κατάλογο Άυλης Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Έτσι ξέρουμε τι γεύση έχει η Μεσόγειος. Έχει τη γεύση της ζωής!



«Πρώτα θεμέλια του σπιτιού – ψωμί κρασί και λάδι»


Αυτή είναι μια διάσημη κρητική φράση, που συνηθίζουν να τη λένε στους νεόνυμφους. Μέσα της περικλείει τη βασική φιλοσοφία της μεσογειακής γαστρονομίας• πράγματι αυτά τα τρία αγαθά, το ψωμί, το κρασί και το λάδι, αποτελούν, από την αυγή του χρόνου, τους πυλώνες της μεσογειακής διατροφής. Τα προϊόντα που παρασκευάζονται από την επεξεργασία των δημητριακών διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στο καθημερινό τραπέζι. Η ζεία, το κριθάρι και ο σκληρός μονόκοκκος σίτος δίνουν, ήδη από την αρχαιότητα, ένα πλήθος παρασκευασμάτων: άρτος, λαλαγγίτες, σποδίτης άζυμος άρτος, ζυμίτης, είναι μερικά από τα πανάρχαια ζυμωτά εδέσματα.



Το κρασί  της Μεσογείου δεν είναι απλώς ένα προϊόν• είναι ένα πολιτιστικό αγαθό. Γύρω από τον οίνο αναπτύχθηκε ο διονυσιακός χαρακτήρας του μεσογειακού πολιτισμού. Το γεύμα αποτελεί μια ιεροτελεστία, μια γιορτή. Το συμπόσιο, η συνήθεια των αρχαίων Ελλήνων να απολαμβάνουν την κατανάλωση οίνου μαζί με τους φίλους τους, έδωσε φιλοσοφικά έργα όπως το Συμπόσιο του Πλάτωνα, το Συμπόσιο των Επτά Σοφών του Πλουτάρχου, Οι Δειπνοσοφισταί του Αθήναιου. Το κρασί είναι βασικό συστατικό του μεσογειακού του πολιτισμού.

Το ελαιόλαδο αποτελεί το αληθινό χρυσάφι της μεσογειακής γης. Το χρώμα του ποικίλλει, από ξανθό ανοιχτό πράσινο έως βαθύ πράσινο του κυπαρισσιού. Κάθε περιοχή φημίζεται για το δικό της λάδι, με τις εντελώς ξεχωριστές του ιδιότητες και τα μοναδικά του αρώματα. Το ελαιόλαδο έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως ένα από τα ευεργετικότερα προϊόντα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Μεσόγειος – μια θάλασσα με φαντασία


Τα υπέροχα μεσογειακά προϊόντα συνδυάζονται δίνοντας πιάτα μοναδικής νοστιμιάς. Η προαιώνια γνώση των υλικών πολύ συχνά δέχεται ευεργετικές επιρροές. Όλοι γνωρίζουν την ελληνική χωριάτικη σαλάτα, που έχει ως βάση τη ντομάτα, σήμα κατατεθέν της ελληνικής μαγειρικής. Η ντομάτα ταξίδεψε από τη Λατινική Αμερική έως τη Μεσόγειο μόλις τον 16ο αιώνα μ.Χ. Κατέκτησε όμως τις καρδιές των ανθρώπων, που αποδεικνύονται ανοιχτοί σε καινούριες ιδέες.

Με δημιουργική διάθεση η Μεσόγειος ανανεώνει συνεχώς της πλούσια παράδοσή  της. Με στέρεα θεμέλια, αλλά και μεγάλη φαντασία, δημιουργεί έναν πολιτισμό γεύσεων ανυπέρβλητης αξίας. Καθημερινοί, γελαστοί άνθρωποι, γυναίκες με γνώση και δημιουργικοί μάγειρες της υψηλής γαστρονομικής τέχνης πλουτίζουν συνεχώς την παλέτα του μεσογειακού τραπεζιού. Κάτω από τον γλυκό ήλιο της Μεσογείου γράφεται συνεχώς ένα βιβλίο πολιτισμού με γεύσεις, χρώματα και αρώματα.

Πηγή: http://www.visitgreece.gr/

Επεξεργασία για το gastronomion Κων/νος Σουλιώτης
Κυριακή 27 Απριλίου 2014






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου