Σελίδες

Paella (παέγια), η διασημότητα της Ισπανίας !


Η πιο παραδοσιακή γεύση στην ιστορία της ισπανικής κουζίνας. Ένα πιάτο ταπεινής καταγωγής αλλά υψηλού προορισμού καθώς ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του από τις φτωχογειτονιές και τα χωράφια της Βαλένθιας και διαπρέπει στα χέρια διάσημων Ισπανών σεφ. Όταν το ρύζι έφτασε από τους Μαυριτανούς στην Ισπανία πριν από περίπου χίλια χρόνια, η Βαλένθια άρχισε να γίνεται μία από τις σημαντικότερες περιοχές παραγωγής ρυζιού στην Ευρώπη. Οι κάτοικοί της το μαγείρευαν με ότι έβρισκαν μπροστά τους. Βότανα, χόρτα, μπαχαρικά, λαχανικά, σαλιγκάρια, λαγούς ή και κοτόπουλα. Οι φτωχοί αγρότες θεωρούσαν τους εαυτούς τους τυχερούς αν τύχαινε κι έπεφτε στα χέρια τους κάποιο βατράχι για τη ποικιλία της παέγιας. 

Η παράδοση προέβλεπε το μαγείρεμα της παέγιας
σε μεγάλα ρηχά τηγάνια με χερούλια

Αρχικά η ανάγκη και μετά η παράδοση προέβλεπε το μαγείρεμα της παέγιας σε μεγάλα ρηχά τηγάνια με χερούλια. Το σκεύος αυτό ονομάζεται "παεγιέρια" και είναι κάτι σαν "ισπανικό γουόκ". Είναι δύσκολο να προσδιορίσει κανείς επακριβώς τι περιέχει η παέγια. Τα σίγουρα υλικά είναι το ρύζι, το σαφράν, το ελαιόλαδο, η ντομάτα και το σκόρδο. Από εκεί και πέρα πιάνει δουλειά η φαντασία του μάγειρα. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με την καταγωγή του ονόματος. Η ρομαντική εκδοχή θέλει έναν ερωτευμένο νέο να φτιάχνει αυτό το πιάτο για την αγαπημένη του. «Por ella» (για εκείνη, στα ισπανικά). Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι αν και στην Ισπανία, όπως και στην Ελλάδα, οι γυναίκες είναι αυτές που ασχολούνται με το μαγείρεμα, η παρασκευή της παέγιας είναι καθαρά αντρική δουλειά και αυτό έχει τις ρίζες του στους αγρότες που τη μαγείρευαν στα χωράφια. 

Μια άλλη εκδοχή λέει ότι η λέξη παέγια προέρχεται από την αραβική λέξη «Baqiyah», που σημαίνει περισσεύματα. Πάλι δηλαδή τονίζεται η ταπεινή κοινωνική της προέλευση. Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι πήρε το όνομά της από το σιδερένιο σκεύος με τα δύο χερούλια (από τη λατινική patella, που σημαίνει τηγάνι) όπου παραδοσιακά μαγειρεύεται. Είναι ίσως από τις λίγες γεύσεις που συνδυάζουν τον εξωτικό χαρακτήρα τους με τον κοσμοπολίτικο αέρα.



Πηγή: Ελευθεροτυπία

Για το Gastronomion Κώστας Σουλιώτης
11 Αυγούστου 2014

2 σχόλια:

  1. Καλή σας μέρα. Υα ήθελα να σας αναφέρω ένα πρόβλημα στη σελίδα σας. Όταν μπαίνω από το pc ή το laptop δεν μπορώ να διαβάσω όλη τη σελίδα σας καθώς μου βγαίνουν φωτογραφίες από τη συνταγή "φιλέτο μόσχου σωτέ με σως demi - glace" οπότε καλύπτει μεγάλο μέρος του κειμένου. Προφανώς θα πρέπει να κάνετε κάποια updates....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή σας μέρα. Υα ήθελα να σας αναφέρω ένα πρόβλημα στη σελίδα σας. Όταν μπαίνω από το pc ή το laptop δεν μπορώ να διαβάσω όλη τη σελίδα σας καθώς μου βγαίνουν φωτογραφίες από τη συνταγή "φιλέτο μόσχου σωτέ με σως demi - glace" οπότε καλύπτει μεγάλο μέρος του κειμένου. Προφανώς θα πρέπει να κάνετε κάποια updates....

    ΑπάντησηΔιαγραφή