Σελίδες

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ GORDON RAMSΑY

Ο εφιάλτης στη κουζίνα



Έγινε γνωστός σε όλον τον κόσμο επειδή φώναζε, έβριζε και εξοστράκιζε βρώμικα πιάτα προς κάθε κατεύθυνση στη βρετανική εκπομπή «Κitchen nightmares». Το τηλεοπτικό του σόου τον ήθελε «σωτήρα» εστιατορίων σε κρίση ή υπό διάλυση. Όμως αυτό που κατάφερε για δεκάδες εστιατόρια, σε Βρετανία και Αμερική, δεν λειτούργησε και τόσο καλά στη δική του γαστρονομική αυτοκρατορία που κατάφερε να κτίσει . Ο Γκόρντον Ράμσεϊ ιδιοκτήτης 24 εστιατορίων εκ των οποίων 11 στο Λονδίνο αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, αν και αμείβεται με 250.000 λίρες για κάθε του  εκπομπή. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

O master Chef Gordon Ramsαy Σκωτσέζικης καταγωγής, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Stratford-upon-Avon, της Αγγλίας. Μετά από έναν πρόωρο τραυματισμό του που έβαλε τέλος σε κάθε ελπίδα μιας πολλά υποσχόμενης καριέρας στο ποδόσφαιρο, αναγκάστηκε να επιστρέψει  στο κολέγιο όπου εκεί ολοκλήρωσε μια σειρά μαθημάτων στον τομέα της διαχείρισης και διοίκησης  του ξενοδοχείου. Η αφοσίωσή του και το φυσικό του ταλέντο τον οδήγησαν να δουλέψει με μερικούς από τους κορυφαίους σεφ του κόσμου, όπως με τον Albert Roux και Marco Pierre White στο Λονδίνο, καθώς και με τον Guy Savoy και  Joël Robuchon στη Γαλλία.



Το 1993 ο Gordon έγινε σεφ στο restaurant  "μελιτζάνα" του Λονδίνου, όπου κατάφερε μέσα σε τρία χρόνια να τιμηθεί  με δύο αστέρια Michelin. Ήδη το άστρο του αρχίζει σιγά - σιγά να εκτοξεύεται και το 1998  στην ηλικία των 31 χρονών δημιουργεί το πρώτο του εστιατόριο συνώνυμο με το όνομά του "Gordon Ramsay", όπου κατάφερε πολύ γρήγορα να λάβει και το τρίτο αστέρι Michelin το πιο διάσημο βραβείο στον κόσμο της μαγειρικής. Σήμερα, το εστιατόριο "Gordon Ramsay" είναι το μακροβιότερο εστιατόριο του Λονδίνου που κατέχει αυτό το βραβείο, και ο Ramsay είναι ένας από τους μόλις τέσσερις σεφ στο Ηνωμένο Βασίλειο που διατηρούν από τρία αστέρια ο καθένας. Το 2006 έλαβε από την Βασίλισσα Ελισάβετ Β' βραβείο του τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας για την παροχή υπηρεσιών προς τη βιομηχανία του φαγητού.

Ο διεθνούς φήμης, Gordon έχει ανοίξει μια σειρά από πετυχημένα εστιατόρια σε όλο τον κόσμο, από το Κατάρ μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα εστιατόρια του  έχουν αποκτήσει 11 αστέρια Michelin. Η αρμάδα των εστιατορίων του συνεχίζει να αυξάνεται με τα πρόσφατα ανοίγματα όπως το "Breend Street Kitchen"  στη συνοικία City του Λονδίνου, δύο επιχειρήσεις στη Ντόχα στο Κατάρ, το "Fat Cow" στο Λος Άντζελες, τρία στο Λας Βέγκας, "Gordon Ramsay Steak Paris", "GR Pub and Grill" στο Caesars Palace και "GR Burgr"  στο Planet Hollywood καθώς στο Παρίσι, το Μιλάνο και τη Πράγα. Ο όμιλος Gordon Ramsey σήμερα διαχειρίζεται συνολικά 24 εστιατόρια εκ των οποίων τα 11 στο Λονδίνο. Ας δούμε μερικά απ΄ αυτά:


ΛΟΝΔΙΝΟ :  Breed Street Kitchen


Στην σκιά του καθεδρικού ναού του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο ο Gordon Ramsay έχει δημιουργήσει το "Breed Street Kitchen" ένα καθημερινό εστιατόριο με εκπληκτικό μείγμα από μοντέρνα φαγητά και μενού που συνεχώς μεταβάλλονται ανάλογα με τις επικρατούσες περιστάσεις. Το Breed Street Kitchen είναι ανοικτό επτά ημέρες την εβδομάδα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Σερβίρει πρωινό, μεσημεριανό, δείπνο και ποτά και αποτελεί ένα από τα καλύτερα εστιατόρια στο κεντρικού Λονδίνου. Στο κατάστημα εκτός από το εστιατόριο λειτουργούν και δύο μπαρ. 


ΛΟΣ ΑΤΖΕΛΕΣ: Fat Cow 


Ο βραβευμένος σεφ Gordon Ramsay προσαρμόζει το μοναδικό και αποκλειστικό στυλ του καθώς και το γαστρονομικό του ταλέντο σε επίπεδο εθνικής κουζίνας στο Λος Άντζελες. Αυτό κάνει και στο fat cow, πολλά από τα πιάτα του συνδέονται με το βοδινό κρέας που αποτελεί μέρος της καθημερινής διατροφής των κατοίκων της περιοχής, τα παρασκευάζει όμως με τέτοιο τρόπο που κάνει τους πελάτες να τα εκτιμήσουν πραγματικά.





ΛΑΣ ΒΕΓΚΑΣ: Restaurant "Paris Las Vegas"




Το restaurant  "Paris Las Vegas" βρίσκεται στην ομώνυμη πόλη της Αμερικής σε παραπλήσιο χώρο μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας με 2.800 κλίνες όπου διαθέτει και καζίνο,  είναι τολμηρό, καινοτόμο και η φιλοσοφία του εστιατορίου βασίζεται πάνω σε ένα μοντέρνο ψητοπωλείο. Η βάση των menu  είναι τα κρεατικά και πρωταγωνιστής των πιάτων του Gordon Ramsey είναι το βοδινό. Για παράδειγμα το πιάτο με την ονομασία "Gordon Ramsay Steak" αποτελείται από εκλεκτό βοδινό κρέας σιτεμένο για τουλάχιστον 28 ημέρες (μεγάλη διάρκεια δεν συμφωνείται;). Προσπαθεί κατ' αυτό το τρόπο να υπενθυμίσει στους Αμερικάνους τις γαστρονομικές τους προτιμήσεις

Το παραδοσιακό εγγλέζικο πιάτο "Beef Wellington" που χάριν του Goerton Ramsey μετακόμισε από την Αγγλία στην Αμερική, σερβίρεται ανελλιπώς στο εστιατόριο Paris Las Vegas

ΛΑΣ ΒΕΓΚΑΣ : GR Pub and Grill, Caesars Palace


Tο δεύτερο κατά σειρά εστιατόριο του Gordon Ramsey είναι στη γειτονιά του "Caesars Palace" με τη φιλοσοφία μιας ζωντανής αγγλικής παράδοσης  όπου ο διάσημος  Chef δημιουργεί στην κυριολεξία μια σειρά από gourmet burgers. Με τα πιάτα που παρουσιάζει σε αυτό το εστιατόριο, ουσιαστικά πρόκειται για μια βρετανική εισβολή στο Λας Βέγκας. Η φιλοσοφία του γι' αυτό το εστιατόριο είναι να παραδώσει στην αμερικάνικη πελατεία τρεις  διαφορετικές  γευστικές εμπειρίες βασισμένες πρώτον στην ποικιλία, δεύτερον στην πρωτοτυπία και τρίτον στην υψηλή ποιότητα.

BurGR

Gordon Ramsay BurGR - Honey-Pig Bao Buns - Roasted pork belly, cucumber, radish, cilantro & honey-hoisen sauce


Στο εστιατόριο "BurGR" o Gordon Ramsay δημιουργεί εξελικτικές μαγειρικές συνθέσεις με πρωταγωνιστή τα burgers όπως το παραπάνω πιάτο που αποτελείται από δύο mini burgers με λευκό τσουρεκάκι, χοιρινή πανσέτα, σως μέλι, αγγουράκι, ραπανάκι και άρωμα από κόλιανδρο. 
 Gordon Ramsay Burgr - Sriacha Fried Chicken Sliders - Cornflake πανέ, Sriacha Mayo & τουρσί κρεμμυδάκια





DOHA QATAR: Ξενοδοχείο St. Regis Doxa 


Στο πανέμορφο ξενοδοχείο "St.Refis Doha" στη Ντόχα του Κατάρ, με θέα τον περσικό κόλπο ο δαιμόνιος Gordon Ramsey στεγάζει τα δύο εστιατόρια του με επικεφαλής τον βραβευμένο με αστέρι Michelin σεφ "Gilles Bosquet". Το ένα εστιατόριο με  περισσότερο γαλλικά χαρακτηριστικά ακολουθεί μενού προσανατολισμένα στην διεθνή κουζίνα και προσφέρει menu στους λάτρεις του καλού φαγητού εμπνευσμένα από τον ίδιο τον Gordon Ramsay ανάμεσα σε πιάτα όπως τα φημισμένα ραβιόλια αστακού, τα οστρακοειδή, το σολομό κ.ά. Επίσης μπορούν να ανακαλύψουν τα περίφημα  κανελόνια με τα άγρια μανιτάρια και τη μαύρη τρούφα του Chef Bosquet. Για την απόλυτη εμπειρία, οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν το μενού γευσιγνωσίας επτά πιάτων. 


Το πρώτο από τα δύο εστιατόρια στο ξεν. Regis Doha με απαλά χρώματα και λιτές γραμμές προσφέρει μια σειρά από πιάτα επηρεασμένα από την διεθνή και γαλλική κουζίνα.


Ραβιόλι αστακού, ένα από τα αγαπημένα πιάτα του Gordon Ramsey που σερβίρεται στο παραπάνω ευρωπαϊκών προδιαγραφών εστιατόριο στο ξενοδοχείο Regis Doha. 


Το δεύτερο εστιατόριο και αυτό στεγασμένο στο ίδιο ξενοδοχείο με ποιο χαλαρά διακοσμητικά χαρακτηριστικά προσφέρει πιάτα που είναι επηρεασμένα από την ντόπια κουζίνα. 

Restaurant Gordon Ramsay ★★★ / Chelsea / London



To εστιατόριο στο Chelsea του Λονδίνου έχει αποκτήσει τρία αστέρια Michelin, θεωρείται από τα καλύτερα gurmet εστιατόρια παγκοσμίως. Παραθέτουμε μια σειρά από πιάτα του:   






vb3403_RoyalHospitalRoad_kitchen_025_16-9
Gordon Ramsay - Λονδίνο Εστιατόριο 02

Gordon Ramsay - Λονδίνο Εστιατόριο 07

Gordon Ramsay - Λονδίνο Εστιατόριο 01

vb3429_RoyalHospitalRoad_food_07_16-9



  

Επιμέλεια Κώστας Σουλιώτης
20 Δεκεμβρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου