Σελίδες

TA ΑΞΙΑΓΑΠΗΤΑ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ


ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ, ΕΝΑ ΕΥΓΕΝΕΣ ΛΑΧΑΝΙΚΟ

17.05.2015 


Αυτό το εξαίρετο λαχανικό με το ιδιαίτερο σχήμα που μοιάζει με αιχμή δόρατος τα τελευταία χρόνια κάνει αισθητή τη παρουσία του και στη δική μας ελληνική κουζίνα που ομολογώ, μέσα από άλλες της προτεραιότητες, ξέχασε να το ανακαλύψει και να το αναδείξει έγκαιρα. 
Αν ερευνήσουμε την ιστορία, τα  σπαράγγια (Asparagus officinalis) είναι γνωστά από την αρχαία Αίγυπτο καθώς έχουν αποκαλυφθεί τοιχογραφίες στις πυραμίδες που χρονολογούνται γύρω στο 5000 π.χ. 

Περί το 2000 π.χ. πιστεύεται ότι καλλιεργήθηκαν στην Μ. Ασία, ενώ πολύ αργότερα   την εποχή δηλ. των Ρωμαίων, ήταν γνωστά ως  φάρμακο για τον οδοντόπονο, τις καρδιοπάθειες, καθώς και για τα τσιμπήματα των εντόμων. 
Στη συνέχεια με τη πάροδο του χρόνου τα ανακαλύπτουμε στη Βόρεια Ευρώπη και από εκεί στη Β. Αμερική. Στην Ευρώπη καλλιεργήθηκε η παραγωγή λευκών σπαραγγιών, ενώ στη Βόρεια Αμερική η ποικιλία των πράσινων σπαραγγιών.

Στην Ελλάδα εμφανίστηκαν ως άγριο, αυτοφυές φυτό σε πολλές υγρές και ημιορεινές περιοχές με την ονομασία «βλαστάρια». Είναι πολυετές αναρριχώμενο ή χαμηλό θαμνώδες φυτό με πολλά αγκάθια, πράσινου χρώματος που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 2,5 μέτρα ύψος. Έχει μακρύς φυλλοφόρους σκουροπράσινους και μαυριδερούς βλαστούς με λεπτά φύλλα σαν βελόνες που βγαίνουν απευθείας από το χώμα. Βγάζει πράσινο-κιτρινωπά άνθη και μικρούς καρπούς κόκκινου χρώματος σαν μούρα. Η αξία του εκτιμήθηκε γρήγορα, αφότου βγήκε στη παραγωγή, για τις εξαιρετικές φαρμακευτικές και διαιτητικές του ιδιότητες, γι' αυτό και άρχισε η εντατική καλλιέργειά του.

Περιέχουν βιταμίνες Α, Β, C, E, νιασίνη, μέταλλα, στεροειδή, γλυκοζίτες, ασπαραγίνη, φλαβονοειδή, και εκτιμώνται ιδιαίτερα για τις διαιτητικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του ενώ παρέχει ισχυρή αντικαρκινική δράση. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των προβλημάτων της ουροδόχου κύστης και των νεφρών, επίσης για την αρθρίτιδα, ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια, τους ρευματισμούς και την ποδάγρα. Έχει την ιδιότητα να ρυθμίζει τους παλμούς της καρδίας. Ένα ολόκληρο φαρμακείο θα λέγαμε!

_____________________________________________________________________________


Τα σπαράγγια είναι ένα φίνο έδεσμα που τα τελευταία χρόνια εκτιμάται ιδιαίτερα και από την Ελληνική κουζίνα και πρωταγωνιστεί σε πολλές συνταγές

_____________________________________________________________________________

Η συγκομιδή τους γίνεται από το Φεβρουάριο μέχρι το Μάιο, όταν τα βλαστάρια είναι τρυφερά και αποκτήσουν το επιθυμητό μέγεθος 10-15 εκατοστά. Προτιμότερο είναι τα σπαράγγια να καταναλώνονται την μέρα συλλογής τους. Τα σπαράγγια καλλιέργειας, τα βρίσκουμε πρακτικά όλο το χρόνο, αλλά όπως προαναφέραμε η άνοιξη είναι η εποχή τους. 

Kαθαρίζουμε το μίσχο τους λίγα εκατοστά κάτω από την κορυφή, ξύνοντας την εξωτερική φλούδα με τον ειδικό αποφλοιωτή και κόβουμε 2 εκ. περίπου από το τελείωμα, ανάλογα με το πόσο τρυφερά είναι. Μόλις βράσουν, συνήθως 7'-10' τα βυθίζουμε σε παγωμένο νερό, για να διατηρήσουν το έντονο πράσινο χρώμα τους και τα στεγνώνουμε επάνω σε πετσέτα. Στη συνέχεια τα σοτάρουμε ή τα περνάμε από το γκριλ. Σε διαφορετική περίπτωση τα διατηρούμε μέχρι δύο ημέρες στο ψυγείο, κατά προτίμηση μέσα σε πετσέτα ή απορροφητικό χαρτί. Μπορούμε να τα καταψύξουμε, κλεισμένα μέσα σε πλαστικές σακουλίτσες.

Πηγές:
www.must.gr
www.imerisia.gr


Κων/νος Σουλιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου