Σελίδες

ΤΑΛΑΓΑΝΙ


ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ

4/06/2015


 

Το ταλαγάνι είναι χειροποίητο παραδοσιακό τυρί που παράγεται από 100% ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα. Πήρε το όνομά του από την χειμερινή παραδοσιακή κάπα των βοσκών το ταλαγάνι. Ίσως είναι από τα πλέον αξιαγάπητα ελληνικά τυριά που με την επίδραση της φωτιάς στη σχάρα ή στο φούρνο ή στο τηγάνι απελευθερώνει όλο τον πλούτο των αρωμάτων του και την ιδιαιτερότητα της γεύσης του.

Είναι ένα πλούσιο τυρί που λόγω της σύστασής του, δεν αλλοιώνεται αλλά διατηρεί το σχήμα του και μετά το ψήσιμο, ενώ αποκτά μια απολαυστική μαστιχωτή υφή. Η πλούσια  αρωματική γεύση του  εντυπωσιάζει με τις ιδιαίτερες νότες δυόσμου που του προσδίδουν φρεσκάδα εξοχής.


Ο εύκολος τρόπος να το απολαύσει κάποιος είναι να το κόψει σε ροδέλες ιδίου πάχους μετά σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι για 2-3 λεπτά αρχικά σε δυνατή και στη συνέχεια σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Ταιριάζει πολύ με λευκά ξηρά κρασιά με ζωηρό και αρωματικό χαρακτήρα, όπως μια μαλαγουζιά ή ένα "Sauvignon Blanc", αλλά και με μια μπύρα Pilsner ή ένα τσίπουρο.

Μια απλή πράσινη ανοιξιάτικη σαλάτα με μυρωδικό λαδολέμονο, μεταμορφώνεται  σε γαστρονομική εμπειρία αν προσθέσουμε μερικά κομμάτια ψημένο ταλαγάνι.


Αποτελεί ιδανικό ορεκτικό για τους εραστές του μπάρμπεκιου, ψημένο σε χοντρές φέτες στα κάρβουνα αποκτά μια ιδιαίτερη καπνιστή γεύση που θα ταιριάξει θαυμάσια με ένα φρουτώδες βελούδινο Αγιωργίτικο  ή ένα "Merlot".


Επεξεργασμένο κείμενο από περιοδικό Γαστρονόμος
Κων/νος Σουλιώτης

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου