Σελίδες

ΑΠΙΚΙΟΣ


Ρωμαϊκό συμπόσιο

Ο Μάρκος Γάβιος Απίκιος έζησε στη περίοδο της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας περί το 25 π.χ. Σε όλη του τη ζωή ασχολήθηκε αδιάκοπα με την μαγειρική, έδωσε το όνομά του σε πολλά γλυκά και σε παρασκευές ραγού. Δημιούργησε εξαίσια πιάτα, αλλά γνώρισε και τη μέθοδο να διατηρεί τα λαχανικά φρέσκα και τα χρώματά τους ζωντανά.
Στον Απίκιο αποδίδεται το βιβλίο συνταγών "de re coquinaria libri decem". Πλήρωσε ακριβά το πάθος του για την μαγειρική, αφού έχασε όλη του την περιουσία. 
Ο Απίκιος θεωρείται από πολλούς ο εφευρέτης της ομελέτας, της πάπιας με γογγύλια, της γλώσσας γκρατέν, της περίφημης ψαρόσουπας μπουγιαμπέσας καθώς και της διαδικασίας της μαρινάδας.


Πηγή: Μικρή ιστορία της γαστρονομίας
          Κων/νος Σουλιώτης  6 Μαρτίου 2013       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου