Οι σάλτσες που ακολουθούν είναι τα πιο γνωστά παράγωγα της βασικής σάλτσας ντεμι - γκλας.
1. Σάλτσα Μαδέρα (Sauce Madere)
Παρασκευή:
Προκύπτει από την συμπύκνωση της βασικής σάλτσας ντεμί - γκλας (βλέπε κεφάλαιο βασικές σάλτσες) με τη μέθοδο του βρασμού και τη προσθήκη κρασιού Μαδέρας ή Μαυροδάφνης (οικονομική λύση). Τη δένουμε με παγωμένο βούτυρο.
Συνοδεύει:
Την κλασική παρασκευή της διεθνής κουζίνας "τουρνεντό Ροσσίνι", νουαζέτ, ζαμπόν, γλώσσα μόσχου, κροκέτες κρέατος και γενικά όλες τις παρασκευές κρεάτων όπως σοτέ, της ώρας και της σχάρας.
![]() |
Τουρνεντό Ροσσίνι Σάλτσα Μαδέρα |
![]() |
Ζαμπόν σχάρας Σάλτσα Μαδέρα |
2. Σάλτσα Μπικαράντ (Sauce Bigarade)
Παρασκευή:
Παίρνουμε μια ποσότητα ζάχαρης την οποία καραμελώνουμε, στη συνέχεια τη σβήνουμε με ξύδι και ύστερα την αφήνουμε να εξατμισθεί.
Προσθέτουμε τη ντεμί - γκλας και ζεστό χυμό πορτοκαλιού με ξύσμα.
Συνοδεύει:
Διάφορες παρασκευές από πάπια και γενικά κυνήγια , φτερωτά και πουλερικά.
Για γαρνιτούρα στη σάλτσα μπορούμε να προσθέσουμε κορδόνια, τέταρτα ή στρογγυλές φέτες πορτοκαλιού, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που ακολουθούν.
![]() |
Σάλτσα μπικαράντ (Sauce Bigarade) |
![]() |
Μενταγιόν πάπιας σε φέτες πορτοκαλιού Σως μπικαράντ |
Στήθος πάπιας σωτέ Διάφορα λαχανικά σε βάση από γογγύλι Σως μπικαράντ |
3. Σάλτσα Περιγκέ (Sauce Periguex)
Παρασκευή:
Προκύπτει από τη συμπύκνωση ντεμί - γκλας με τη διαφορά ότι προσθέτουμε άρωμα και ψιλοκομμένη τρούφα. Τη δένουμε με παγωμένο βούτυρο.
Προκύπτει από τη συμπύκνωση ντεμί - γκλας με τη διαφορά ότι προσθέτουμε άρωμα και ψιλοκομμένη τρούφα. Τη δένουμε με παγωμένο βούτυρο.
Συνοδεύει:
Πατέ πουλερικών, κροκέτες, πουλερικά κλπ.
5. Σάλτσα Σαρκιτιέρ (Sauce Charcutiere)
Παρασκευή:
Κρεμμύδια ψιλοκομμένα σοταρισμένα με βούτυρο, προσθέτουμε κρασί άσπρο και ξύδι και αφήνουμε να εξατμισθεί. Συμπληρώνουμε με ντεμί-γκλάς και τελειώνουμε τη σάλτσα, προσθέτοντας λίγη μουστάρδα.
Για γαρνιτούρα μπορούμε να προσθέσουμε ζουλιέν από γλώσσα, ζαμπόν και αγγουράκια τουρσί.
Συνοδεύει:
Παρασκευές χοιρινού της σχάρας, σοτέ, όπως μπριζόλες χοιρινές α-λα- σαρκιτιέρ, κλπ.
6. Σάλτσα Σασέρ (Sauce Chasseur)
Παρασκευή:
Συμπυκνώνουμε με τη μέθοδο του βρασμού κρασί λευκό και εσαλώτ ψιλοκομμένο. Στη συνέχεια προσθέτουμε μανιτάρια και ντομάτες κονκασέ.
Συμπληρώνουμε με ντεμί-γκλάς και τελειώνουμε τη σάλτσα με μαϊντανό ψιλοκομμένο, εστραγκόν και λίγο χυμό λεμονιού.
Συνοδεύει:
Κυνήγια, διάφορες παρασκευές κρεάτων όπως σοτέ, της ώρας, σχάρας, κοτόπουλο (ως σάλτσα και ως γαρνιτούρα) π.χ κοτόπουλο σασέρ, κλπ.
Πατέ πουλερικών, κροκέτες, πουλερικά κλπ.
![]() |
Γαλοπούλα με σάλτσα Περιγκέ Φασολάκια, καρότα και αρακάς ατμού |
4. Σάλτσα Μπορντελαίζ (Sauce Bordelaise)
Παρασκευή:
Αφού συμπυκνώσουμε (rentixion) κόκκινο κρασί κατά προτίμηση "BORDEAUX" με εσαλώτ στη συνέχεια συμπληρώνουμε με ντεμί-γκλάς ντοματέ και τη δένουμε με λίγο βούτυρο την τελευταία στιγμή.
Αφού συμπυκνώσουμε (rentixion) κόκκινο κρασί κατά προτίμηση "BORDEAUX" με εσαλώτ στη συνέχεια συμπληρώνουμε με ντεμί-γκλάς ντοματέ και τη δένουμε με λίγο βούτυρο την τελευταία στιγμή.
Συνοδεύει:
Κρέατα της σχάρας, διάφορα σπεσιαλιτέ από βοδινό και ορισμένα λαχανικά όπως μανιτάρια.
Κρέατα της σχάρας, διάφορα σπεσιαλιτέ από βοδινό και ορισμένα λαχανικά όπως μανιτάρια.
![]() |
Βοδινό με σάλτσα μπορντελαίζ |
![]() |
Φιλέτο μόσχου με φρέσκα κηπευτικά |
Παρασκευή:
Κρεμμύδια ψιλοκομμένα σοταρισμένα με βούτυρο, προσθέτουμε κρασί άσπρο και ξύδι και αφήνουμε να εξατμισθεί. Συμπληρώνουμε με ντεμί-γκλάς και τελειώνουμε τη σάλτσα, προσθέτοντας λίγη μουστάρδα.
Για γαρνιτούρα μπορούμε να προσθέσουμε ζουλιέν από γλώσσα, ζαμπόν και αγγουράκια τουρσί.
Συνοδεύει:
Παρασκευές χοιρινού της σχάρας, σοτέ, όπως μπριζόλες χοιρινές α-λα- σαρκιτιέρ, κλπ.
![]() |
Χοιρινή μπριζόλα σωτέ Σάλτσα σαρκιτιέρ Πατάτες μουσελίν (πουρές) |
6. Σάλτσα Σασέρ (Sauce Chasseur)
Παρασκευή:
Συμπυκνώνουμε με τη μέθοδο του βρασμού κρασί λευκό και εσαλώτ ψιλοκομμένο. Στη συνέχεια προσθέτουμε μανιτάρια και ντομάτες κονκασέ.
Συμπληρώνουμε με ντεμί-γκλάς και τελειώνουμε τη σάλτσα με μαϊντανό ψιλοκομμένο, εστραγκόν και λίγο χυμό λεμονιού.
Συνοδεύει:
Κυνήγια, διάφορες παρασκευές κρεάτων όπως σοτέ, της ώρας, σχάρας, κοτόπουλο (ως σάλτσα και ως γαρνιτούρα) π.χ κοτόπουλο σασέρ, κλπ.
![]() |
Εσκαλώπ μόσχου, σαλτσα σασέρ Πατάτες φριτ |
![]() |
Κοτόπουλο με σάλτσα σασέρ Κουνουπίδι ποσέ |
7. Σάλτσα Ντιάμπλ (Sauce Diable)
Παρασκευή:
Συμπυκνώνουμε κρασί άσπρο, ξύδι, εσαλώτ ψιλοκομμένο, πιπέρι εκραζέ και μια πρέζα καγιέν. Συμπληρώνουμε με ντεμί-γκλάς τοματέ και τελειώνουμε την σάλτσα προσθέτοντας τη τελευταία στιγμή βούτυρο, χυμό λεμονιού, μουστάρδα σκόνη, μαϊντανό και εστραγκόν ψιλοκομμένα.
Συνοδεύει:
Πουλερικά και κρέατα σχάρας - σοτέ.
Παρασκευή:
Συμπυκνώνουμε κρασί άσπρο, ξύδι, εσαλώτ ψιλοκομμένο, πιπέρι εκραζέ και μια πρέζα καγιέν. Συμπληρώνουμε με ντεμί-γκλάς τοματέ και τελειώνουμε την σάλτσα προσθέτοντας τη τελευταία στιγμή βούτυρο, χυμό λεμονιού, μουστάρδα σκόνη, μαϊντανό και εστραγκόν ψιλοκομμένα.
Συνοδεύει:
Πουλερικά και κρέατα σχάρας - σοτέ.
![]() |
Σάλτσα ντιάμπλ |
![]() |
Γλώσσα μόσχου, σάλτσα ντιάμπλ |
![]() |
Εσκαλώπ μόσχου Σάλτσα ντιάμπλ Πατάτες βαπέρ |
8. Σάλτσα Πικάντ (Sauce Piquante)
Παρασκευή:
Συμπυκνώνουμε με τη μέθοδο του βρασμού κρασί άσπρο και ξύδι με εσαλώτ ψιλοκομμένο, προσθέτουμε κάπαρη και αγγουράκια τουρσί, μαϊντανό, σέλινο ψιλοκομμένα ή κομμένα ζουλιέν. Συμπληρώνουμε με ντεμί-γκλάς.
Συνοδεύει:
Mπριζόλες χοιρινές, μοσχαρίσιες, αρνίσιες, κοτόπουλο κλπ, και για όλους του τρόπους ψησίματος κρεάτων.
![]() |
Μοσχαράκι με σάλτσα πικάντ Ρύζι κρεόλ |
9. Σάλτσα Σαλμί (Sauce Salmis)
Παρασκευή:
Παίρνουμε εσαλώτ ψιλοκομμένο, καρκάσες και κόκαλα από πουλερικά και κυνήγια. Συμπληρώνουμε με κρασί κόκκινο και σάλτσα ντεμί-γκλάς. Την αφήνουμε να βράσει μια ώρα περίπου, στη συνέχεια την περνάμε από εταμίν, προσθέτουμε βούτυρο (POMMADE) και αν θέλουμε τρούφες ή μανιτάρια εμενσέ .
Συνοδεύει:
Βοδινό και κυνήγια.
Παρασκευή:
Παίρνουμε εσαλώτ ψιλοκομμένο, καρκάσες και κόκαλα από πουλερικά και κυνήγια. Συμπληρώνουμε με κρασί κόκκινο και σάλτσα ντεμί-γκλάς. Την αφήνουμε να βράσει μια ώρα περίπου, στη συνέχεια την περνάμε από εταμίν, προσθέτουμε βούτυρο (POMMADE) και αν θέλουμε τρούφες ή μανιτάρια εμενσέ .
Συνοδεύει:
Βοδινό και κυνήγια.
![]() |
Τουρνεντό βοδινού Κολοκυθάκι, καρότο και κρεμμύδι ποσέ |
Ελάφι με σάλτσα σαλμί |
Παρασκευή:
Παίρνουμε ντεμί-γκλάς ντοματέ, και προσθέτουμε ζουλιέν από μανιτάρια, τρούφες, ζαμπόν και γλώσσα μόσχου. Προσθέτουμε πιπέρι καγιέν ή πάπρικα και κρασί μαδέρα.
Συνοδεύει:
Κρέατα σοτέ, της ώρας και σχάρας, π.χ. τουρνεντό σοτέ ζιγκαρά.
![]() |
Χοιρινό με πατάτες βουτύρου Σάλτσα ζιγκαρά |
Εργαστήριο Επαγγελματικής Μαγειρικής
Κεφάλαιο: Σάλτσες (Les sauces)
Κώστας Σουλιώτης
29-04-2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου