Σελίδες

ΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟΥ ΚΑΡΑΝΟΥ


Τι έτρωγαν οι αρχαίοι Έλληνες στα συμπόσια
.

Η αυλητρίς επί τω έργω, διασκεδάζουσα τους "συνδαιτημόνες".

Οι εύποροι πολίτες της αρχαίας Ελλάδας μετέτρεπαν τα συμπόσια τους, εκτός από κοινωνικά γεγονότα της εποχής, σε απολαυστικά γεύματα όπου δινόταν η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να δοκιμάσουν περίφημες λιχουδιές της εποχής. Ιδού λοιπόν πως περιγράφει ο αρχαίος Αθήναιος ένα δείπνο που παρέθεσε ο εύπορος Κάρανος με την ευκαιρία του γάμο του.

Στην αρχή λέει, προσφέρθηκε σε κάθε "συνδαιτημόνα" από ένα ασημένιο ποτήρι και ένα χρυσό διάδημα. Μετά άρχισαν να έρχονται οι ασημένιοι και χάλκινοι δίσκοι με τα εδέσματα: κοτόπουλα, πάπιες και χήνες ψητές, κατσικάκια, λαγοί, περιστέρια, τρυγόνια και πέρδικες. Ακολούθησε ένα διάλειμμα για να εμφανισθούν οι μουσικοί και οι αυλητρίδες.
Το δείπνο συνεχίσθηκε με ψητό γουρουνόπουλο σε ασημένιο δίσκο. Τη κοιλιά του την είχαν γεμίσει με ψητές τσίχλες και συκοφάγους, στρείδια και χτένια σκεπασμένα με κρόκους αυγών. Τα κρέατα ήταν γλυκομαγειρεμένα, δηλαδή σιγοψημένα στη φωτιά. Εδώ ακριβώς κρύβεται το μυστικό, τα κεραμικά σκεύη μη αντέχοντας στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, σιγόβραζαν για πολλές ώρες προσφέροντας ποιοτικά αποτελέσματα.

Βεβαίως ο νερωμένος οίνος έρεε άφθονος.



6 Οκτωβρίου 2013
Κώστας Σουλιώτης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου