Σελίδες

SUBLIMOΤION : ΤΟ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Συνδυασμός  μαγειρικής πρωτοπορίας και τεχνολογικής καινοτομίας !


Στην Ibiza βρίσκεται ίσως το ακριβότερο εστιατόριο του κόσμου και συνάμα το πλέον πρωτοποριακό που δημιουργήθηκε από τον περίφημο Ισπανό Chef Paco Roncero και προσφέρει μια πρωτόγνωρη γευστική εμπειρία σε συνδυασμό με τη τεχνολογία. Δεν είναι άλλο από το εστιατόριο "Sublimotion" που στεγάζεται στο νέο ξενοδοχείο "Hard Rock Hotel" της Ίμπιζα και συγκαταλέγεται στα πιο ακριβά εστιατόρια του κόσμου.  Το όνομά Sublimotion σημαίνει περιφραστικά, προσφορά στους επισκέπτες μιας συναρπαστικής και πανέμορφης γαστρονομικής εμπειρίας. 

Το "Sublimotion" δεν είναι ένα εστιατόριο που λειτουργεί με την συνηθισμένη καθημερινότητα. Κατ' αρχήν δεν υπάρχει μενού, δεν υπάρχουν ονόματα για τα πιάτα, αυτό που υπάρχει είναι μια γαστρονομική ερμηνεία της γεύσης  και μια γαστρονομική εμπειρία με σκοπό τη δημιουργία αισθήσεων. Ο σχεδιασμός των μενού γευσιγνωσίας ποικίλλει  από μέρα σε μέρα με τέτοιο τρόπο ώστε τα πιάτα να παρουσιάζονται σε έναν «έξυπνο» πίνακα (τραπέζι) με διαρκείς εκπλήξεις για τους πελάτες σε μια γευστική υπερπαραγωγή.



Sublimotion: Το πιο ακριβό εστιατόριο στον κόσμοΔημιουργός του εστιατορίου όπως προαναφέραμε είναι ο Paco Roncero, Chef με Βραβείο L'Avenir (2005), Εθνικό Βραβείο Γαστρονομία (2006), και κάτοχο δύο αστεριών Michelin. Κατάγεται από τη Μαδρίτη, διαθέτει καινοτόμες ιδέες και ανήσυχο χαρακτήρα, έχει ήδη ανοίξει πολλά εστιατόρια τάπας που ονομάζονται "Estado Puro», και έχει πολλά επιχειρηματικά σχέδια που γεωγραφικά τοποθετούνται στην Ισπανία, Σαγκάη και Κολομβία. Ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του ως παθιασμένο με το μαγείρεμα και λάτρη της τεχνολογίας, γεγονός που του επέτρεψε να πάει ένα βήμα παραπέρα και να παντρέψει την μαγειρική με την τεχνολογία.

Για να αναφερθούμε και σε πρακτικά θέματα το  εστιατόριο λειτουργεί νυκτερινές ώρες σε δύο βάρδιες, για 12 πελάτες μόνο η κάθε βάρδια, στο ίδιο τραπέζι, ανεξάρτητα με το αν γνωρίζονται ή όχι οι πελάτες μεταξύ τους. Το εστιατόριο ουσιαστικά αποτελείται από ένα δωμάτιο όπου τα πάντα είναι λευκά,  όπως ένα κενό κομμάτι χαρτί πριν ξεκινήσει  να γράφεται  μια ιστορία. Το Sublimotion συνδυάζει τη δημιουργικότητα των πέντε αισθήσεων με 
τη γεύση των τροφίμων να παρουσιάζονται σε απίστευτες υφές, τα αρώματα να πλημμυρίζουν το δωμάτιο και το θέαμα να συνεχίζεται και να συνοδεύεται από μαγευτικές οπτικοακουστικές  εικόνες.

Οι πελάτες με τη βοήθεια της τεχνολογίας μπορούν να ταξιδέψουν  σε έναν κόσμο  αισθήσεων από τον Βόρειο Πόλο, όπου μπορούν να δοκιμάσουν  κρύα σνακ σε ένα περιβάλλον που η θερμοκρασία είναι χαμηλή.
Η εμπειρία ξεκινά με μια ενημέρωση από τον maitre παρουσιάζοντας κάθε ένα από τα πιάτα που θα ανέβουν κατά τη διάρκεια της βραδιάς. Παράλληλα με αυτόν, μια ομάδα από δώδεκα σερβιτόρους, ένας για κάθε πελάτη, παρουσιάσει όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, κάθε ένα από τα πιάτα που συνθέτουν το δείπνο της βραδιάς.

Το δείπνο ξεκινάει με ένα σνακ συνοδευόμενο με κοκτέιλ, και από εκεί το μενού συνεχίζεται με το σερβίρισμα  δεκαπέντε πιάτων που περιλαμβάνουν  τα καλύτερα υλικά όπως κρέας, θαλασσινά, χαβιάρι, λαχανικά φρούτα κ.λπ. Το κάθε πιάτο πλαισιώνεται από αντίστοιχα οπτικά σενάρια όπως: μητρόπολη, θάλασσα, βουνό, έρευνα (παέγια με το φημισμένο ελαιόλαδο που δημιουργείται από κόκκους δημητριακών, ή ένα αρωματικό και βρώσιμο τριαντάφυλλο), λαχανόκηπο κ.λπ. Επίσης εντυπωσιακά εκπροσωπούνται και μια σειρά από επιδόρπια όπου η σοκολάτα είναι πάντα παρούσα, και όλα αυτά  συνδυάζονται με το μουσικό πολιτισμό του νησιού.




Φυσικά, η αντιστοίχιση με το κρασί για κάθε ένα από τα πιάτα είναι καθαρή τελειότητα είτε είναι σαμπάνια, ή λευκό - κόκκινο  και ακόμη και στον τομέα της μπύρας - όπως Mahou- δεν είναι η ετικέτα που μετράει, αυτό που έχει σημασία είναι ότι επιτυγχάνεται ο ιδανικός συνδυασμός.



Με κόστος 1.650 ευρώ ανά κεφαλή, πολλοί δεν θα είναι αρκετά τυχεροί για να απολαύσουν ένα αποκλειστικό και μοναδικό δείπνο σε αυτό το εστιατόριο (διαθέσιμο μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου κάθε σαιζόν). Όσοι μπορούν, ωστόσο, θα υποστούν μια πλήρη εμπειρία των αισθήσεων: όραση, ακοή, όσφρηση, αφή και γεύση μείγμα μαζί σε μια δίνη των αισθήσεων. Το Sublimotion είναι η επίτευξη ενός από τα όνειρα του Chef Paco Roncero, όπου στην μαγειρική του πρωτοπορία και την τεχνολογική καινοτομία, ενώνονται και δημιουργούν μια ολοκληρωμένη συναισθηματική εμπειρία.


Τα προηγμένα συστήματα επιτρέπουν την δημιουργία χρωματικής ατμόσφαιρας, τον έλεγχο της θερμοκρασίας και της υγρασίας του χώρου και τον αρωματισμό της εσωτερικής ατμόσφαιρας κάτω από μία μουσική ακολουθία που δημιουργείται ειδικά για την περίσταση. Αυτά τα εργαλεία δημιουργούν μια μοναδική εμπειρία που ξεπερνά τη γαστρονομία και προσφέρει ένα άπειρο πεδίο αισθήσεων. Θα υπάρξει χρόνος για χιούμορ, χαρά, φόβο, προβληματισμό και νοσταλγία. Οι επισκέπτες θα ταξιδέψουν σε έναν κόσμο των αισθήσεων από τον Βόρειο Πόλο, όπου θα μπορούν να δοκιμάσουν κρύα σνακ από το δικό τους παγόβουνο μέχρι τις Βερσαλλίες όπου η λεπτότητα και η κομψότητα ενός τριαντάφυλλου θα λιώσει στο στόμα τους...

Άποψη του ξενοδοχείου Hard Rock στην Ίμπιζα πέντε αστέρων όπου στεγάζεται το εστιατόριο Sublimotion.


Κώστας Σουλιώτης
4 Ιανουαρίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου