
![]() |
Η παράδοση προέβλεπε το μαγείρεμα της παέγιας σε μεγάλα ρηχά τηγάνια με χερούλια |
Αρχικά η ανάγκη και μετά η παράδοση προέβλεπε το μαγείρεμα της παέγιας σε μεγάλα ρηχά τηγάνια με χερούλια. Το σκεύος αυτό ονομάζεται "παεγιέρια" και είναι κάτι σαν "ισπανικό γουόκ". Είναι δύσκολο να προσδιορίσει κανείς επακριβώς τι περιέχει η παέγια. Τα σίγουρα υλικά είναι το ρύζι, το σαφράν, το ελαιόλαδο, η ντομάτα και το σκόρδο. Από εκεί και πέρα πιάνει δουλειά η φαντασία του μάγειρα. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με την καταγωγή του ονόματος. Η ρομαντική εκδοχή θέλει έναν ερωτευμένο νέο να φτιάχνει αυτό το πιάτο για την αγαπημένη του. «Por ella» (για εκείνη, στα ισπανικά). Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι αν και στην Ισπανία, όπως και στην Ελλάδα, οι γυναίκες είναι αυτές που ασχολούνται με το μαγείρεμα, η παρασκευή της παέγιας είναι καθαρά αντρική δουλειά και αυτό έχει τις ρίζες του στους αγρότες που τη μαγείρευαν στα χωράφια.

Πηγή: Ελευθεροτυπία
Για το Gastronomion Κώστας Σουλιώτης
11 Αυγούστου 2014
Καλή σας μέρα. Υα ήθελα να σας αναφέρω ένα πρόβλημα στη σελίδα σας. Όταν μπαίνω από το pc ή το laptop δεν μπορώ να διαβάσω όλη τη σελίδα σας καθώς μου βγαίνουν φωτογραφίες από τη συνταγή "φιλέτο μόσχου σωτέ με σως demi - glace" οπότε καλύπτει μεγάλο μέρος του κειμένου. Προφανώς θα πρέπει να κάνετε κάποια updates....
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σας μέρα. Υα ήθελα να σας αναφέρω ένα πρόβλημα στη σελίδα σας. Όταν μπαίνω από το pc ή το laptop δεν μπορώ να διαβάσω όλη τη σελίδα σας καθώς μου βγαίνουν φωτογραφίες από τη συνταγή "φιλέτο μόσχου σωτέ με σως demi - glace" οπότε καλύπτει μεγάλο μέρος του κειμένου. Προφανώς θα πρέπει να κάνετε κάποια updates....
ΑπάντησηΔιαγραφή