Ο Ελληνικός κόσμος από τη Λυδία μέχρι τη Σικελία ανακάλυψε νωρίς τις απολαύσεις της εκλεπτυσμένης μαγειρικής. Ακόμα και οι πολίτες της Αθήνας που ήτα γνωστοί για τη λιτή ζωή τους υιοθέτησαν μια πιο ραφιναρισμένη κουζίνα κατά τη περίοδο της ευμάρειας που ακολούθησε μετά τους Περσικούς Πολέμους.
Σημαντική ήταν η επίδραση της Σικελίας, όπου από τις αρχές του 5ου αι. π.Χ. η μαγειρική ανάγεται σε επιστήμη και η γαστρονομία σε υψηλή τέχνη. Οι Σικελοί μάγειροι ανέβασαν το επίπεδο της διατροφής σε όλο τον ελληνικό κόσμο και η σπουδαιότητά τους στην κοινωνία μαρτυρείται από το σημαντικό ρόλο που έπαιξαν στις "αρχαίες κωμωδίες".
Ενώ τον 5ο π.Χ. αιώνα, εποχή της άνθισης για τους αρχαίους, άρχισε η έκδοση βιβλίων μαγειρικής, η "Γαστρονομία" ή "Γαστρολογία" λέγεται ότι ονομάστηκε βασίλισσα των Τεχνών και των Επιστημών. Μεταξύ των εκπροσώπων της, σημαντικός θεωρείται ο Αρχέστρατος από τη Γέλα, γνωστός ως πατέρας της δυτικής γαστρονομίας, ενώ συγγραφείς όπως ο Απίκιος, ο Αθήναιος, ο Κάτων, ο Βάρων, ο Κολουμέλλα, ο Πλίνιος ο Πρεβύτερος, ο Γάιος Μάτιος μας παρέδωσαν είτε αυτούσια έργα μαγειρικής ή πληροφορίες για τον τρόπο διατροφής και την παρασκευή των τροφών.
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ
Μπιζέλια με μέλι
Απίκιος 5,3,5
Ομελέτα με φρούτα
Βάζεις τα αχλάδια. Τα λιώνεις στο γουδί με πιπέρι, κύμινο, μέλι, γάρο και λίγο ξύδι. Αφού τα ανακατέψεις με τα αυγά τα τηγανίζεις.
Απίκιος 4,2,35
Πηγή: Από την περιοδική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης
Επεξεργασία για το "gastronomion" Kώστας Σουλιώτης
27 Ιουνίου 2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου