Σελίδες

ΣΥΓΚΛΙΝΟ ΚΑΙ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΜΑΝΗΣ

Στην σκληροτράχηλη και απάτητη Μάνη η παραδοσιακή γαστρονομία έχει αναπτύξει
εξαιρετικά τοπικά προϊόντα και αρχέγονες συνταγές μαγειρικής.

Το κρέας που κυριαρχεί στη Μάνη - και σχεδόν σε όλη την Πελοπόννησο - είναι το χοιρινό το οποίο αξιοποιείται με δεκάδες τρόπους, ώστε να διατηρείται για μεγάλα χρονικά διαστήματα και να προσφέρει διατροφική ποικιλία και πολλά ξεχωριστά εδέσματα.


Λουκάνικα Μάνης με σέσκουλα. Χαρακτηριστικό τους το χοντροκομμένο
χοιρινό και το άρωμα πορτοκαλιού.
Τα περίφημα λουκάνικα της Μάνης φημίζονται για την ωραία τους γεύση, την οποία οφείλουν στα γευστικά χοντροκομμένα κομμάτια χοιρινού και σε αρωματικές φλούδες από πορτοκάλι.

Σύγκλινο Μάνης, παραδοσιακό προϊόν από χοιρινό εκατοντάδων ετών.

Το σύγκλινο ή παστό είναι κομμάτια χοιρινού κρέατος, το οποίο αλατίζεται πολύ καλά για 4-8 ημέρες και κατόπιν καπνίζεται με φασκομηλιά για να πάρει μια ξεχωριστή ευωδιά. Στη συνέχεια βράζεται με κρασί και διατηρείται σε ελαιόλαδο με ρίγανη, πιπέρι και πορτοκάλι.
Αποτελεί εξαιρετική ύλη για θαυμάσιες ομελέτες και όχι μόνο.  

To σύγκλινο αποτελεί ένα εξαιρετικό υλικό στα χέρια των Ελλήνων Chef,  χρησιμοποιείται ανεξαιρέτως αυτούσιο ως κρύο ορεκτικό, σε ομελέτες, σαλάτες, ζυμαρικά, πίτες κ.ά.

Πηγές - Φωτογραφίες:
www.cookoo.gr
www.meletv-syntages.blogspot.gr
Ελληνική γαστρονομία

Κώστας Σουλιώτης - Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου