Σελίδες

ΣΑΝ ΜΙΧΑΛΗ


Το Σαν Μιχάλη είναι παραδοσιακό ελληνικό τυρί που παράγεται στο νησί της Σύρου εδώ και αρκετές δεκαετίες. Πρόκειται για ένα από τα ακριβότερα τυριά της χώρας, το οποίο έχει αναγνωριστεί από το 1996 στην Ευρώπη ως προϊόν με προστατευμένη ονομασία προέλευσης. 
Η ονομασία του τυριού προέρχεται από ένα βουνό στα βόρεια του νησιού όπου βρίσκεται και το ομώνυμο χωριό Άη-Μιχάλης. Παράγονται συνολικά 46 τόνοι τυριού ετησίως.
Είναι σκληρό, κίτρινο τυρί από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα, το χρώμα του είναι χρυσαφένιο κίτρινο, η μάζα του συμπαγής, με ακανόνιστες τρυπούλες και κατά το κόψιμο θρυμματίζεται όπως η παρμεζάνα.  Το τυρί έχει φυσική κόρα, αλλά κάποιες φορές προτείνεται με μια ελαφριά επίστρωση παραφίνης. 

Σε μια πράσινη σαλάτα το Σαν Μιχάλη
 μπορεί να αντικαταστήσει  επάξια 
τη παρμεζάνα
Έχει κυλινδρικό σχήμα και σκληρή υφή, μέγιστη υγρασία 40% κατά βάρος και ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα επί ξηρού 36%. Η γεύση του είναι αλμυρή και πικάντικη.
Στη μύτη ανακαλύπτεις αρώματα φουντουκιού κι άλλων ξηρών καρπών και φρυγανισμένου ψωμιού ενώ η γεύση του είναι αρκετά πικάντικη και ελαφρά αλμυρή και η υφή του μάλλον στεγνή. Καταναλώνεται κυρίως ως επιτραπέζιο τυρί, αλλά μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί στο μαγείρεμα όπου η συνταγή ζητάει ένα σκληρό τυρί με έντονη γεύση, σε πίτες, σε γκρατέν και σε πιάτα ζυμαρικών, που ψήνονται στο φούρνο. 
Συνδυάζεται με λευκά κρασιά κι ελαφρά κόκκινα.


Πηγές: 
www.αθηνόραμαUmami.gr
Bικιπαίδια

Φωτογραφίες:
www.mirsini.gr
www.dinanikolaou

Επεξεργασία για το gastronomion
Κώστας Σουλιώτης
Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου