Σελίδες

ΛΑΔΟΤΥΡΙ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Λαδοτήρι Μυτιλήνης
Το χαρακτηριστικό κυλινδρικό σχήμα του.
Το «λαδοτύρι  Μυτιλήνης» είναι ένα παραδοσιακό τυρί που δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε στη  Λέσβο, όπου παρασκευάζεται συνεχώς επί πολλές δεκαετίες.Είναι προϊόν ευρείας λαϊκής κατανάλωσης και εμφανίζει μεγάλη κατά κεφαλή κατανάλωση στην τοπική αγορά.  Έχει χαρακτηριστικό σχήμα, μικρού κυλίνδρου - κεφαλιού βάρους ενός κιλού περίπου με εκλεκτές οργανοληπτικές ιδιότητες και έχει αποκτήσει  πολύ καλή φήμη.  Από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα διαδόθηκε και στον υπόλοιπο ελληνικό  χώρο.  Οφείλει το όνομά του στο γεγονός ότι διατηρείται μέσα σε ελαιόλαδο.

Η ωρίμανση του τυριού.
 Διακρίνονται τα στάδια ωρίμανσης
με βάση το κιτρινωπό χρώμα που αποκτά το τυρί
όσο περνά ο χρόνος της ωρίμανσης.
Ανήκει στα σκληρά τυριά, που παράγεται από πρόβειο, μείγμα με κατσικίσιο γάλα, το οποίο δεν μπορεί να ξεπερνάει το 20%. Αφού ωριμάσει το κεφαλάκι για τρεις μήνες, κόβεται σε κομμάτια και διατηρείται στο ελαιόλαδο, από όπου πήρε και το όνομα «λαδοτύρι». Το χρώμα του αρχικά είναι λευκό έως αχνό κίτρινο, αλλά σκουραίνει όσο παραμένει στο ελαιόλαδο. Η γεύση του είναι έντονη, δυνατή, αρκετά πικάντικη (αλμυρή) και η υφή του σκληρή. 

Το προϊόν προσφέρεται  στους καταναλωτές σε μικρά βαζάκια
μέσα σε ελαιόλαδο. Ενώ στη συσκευασία του κιλού το
προϊόν έχει εμποτιστεί στο λάδι σε προγενέστερο
στάδιο.
Το λαδοτύρι καταναλώνεται μόνο του, στο τέλος του γεύματος ή άλλοτε ως κρύο ορεκτικό, συνοδεύοντας το τοπικό ούζο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα εκείνα τα φαγητά που ζητάνε ένα κίτρινο τυρί με προσωπικότητα.
Επίσης μπορεί να συνθέσει από πλευρά τυριών το παραδοσιακό πρωινό της περιοχής των νησιών του Β.Αιγαίου. 

Πηγές:
www.onlineexpo.gr
Umamipedia

Κώστας Σουλιώτης - Πέμπτη 23 Αυγούστου 2013


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου