Σελίδες

ΣΟΦΡΙΤΟ


Το κερκυραϊκό σοφρίτο είναι ένα παραδοσιακό φαγητό έκπληξη, το τελικό γευστικό του αποτέλεσμα είναι πραγματικά εξαιρετικό, γι΄αυτό άλλωστε αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά πιάτα.
Αν βρεθείτε στην Κέρκυρα μην παραλείψετε να το δοκιμάσετε!


Παραδοσιακό Σοφρίτο Κέρκυρας pasxalines %ce%bc%ce%bf%cf%83%cf%87%ce%ac%cf%81%ce%b9 loipes suntages kreatika sintages gia kreas elliniki topiki kouzina fast cook

ΠΟΣΟΤΗΤΑ: 1000 gr. (4 μερίδες)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 10 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 40 λεπτά
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 50 λεπτά


ΥΛΙΚΑ
Μοσχάρι: 1000 gr. (φιλέτο ή νουά σε φέτες)
Μαϊντανός: 100 gr.
Σκόρδο: 7 - 10 σκελίδες
Λευκό ξίδι: 85 ml.
Κόκκινο ξύδι: 50 ml.
Ζωμός βοδινού: 300 ml.
Αλεύρι: 5 κουταλιές της σούπας
Βούτυρο: 2 κουταλιές της σούπας
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Ελαιόλαδο

Βήμα 1ο 
Λίγο πριν ξεκινήσουμε την παρασκευή του φαγητού, χτυπάμε με το ειδικό εργαλείο ελαφρά το κάθε κομμάτι κρέατος, ώστε να σπάσουμε τις ίνες του, κάτι που θα κάνει το κρέας ιδιαίτερα τρυφερό, απλά όταν χτυπάμε το κρέας πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι το μαγειρεύουμε άμεσα! Φροντίζουμε το κρέας να έχει το ίδιο πάχος όταν το χτυπήσουμε.
Παραδοσιακό Σοφρίτο Κέρκυρας pasxalines %ce%bc%ce%bf%cf%83%cf%87%ce%ac%cf%81%ce%b9 loipes suntages kreatika sintages gia kreas elliniki topiki kouzina fast cook

Βήμα 2ο
Αλατίζουμε το κρέας και το πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και από τις δύο πλευρές.
Παραδοσιακό Σοφρίτο Κέρκυρας pasxalines %ce%bc%ce%bf%cf%83%cf%87%ce%ac%cf%81%ce%b9 loipes suntages kreatika sintages gia kreas elliniki topiki kouzina fast cook

     Βήμα 3ο 
    Καθαρίζουμε τα σκόρδα, αφαιρούμε το πράσινο φύτρο και τα κόβουμε σε φέτες.
    Παραδοσιακό Σοφρίτο Κέρκυρας pasxalines %ce%bc%ce%bf%cf%83%cf%87%ce%ac%cf%81%ce%b9 loipes suntages kreatika sintages gia kreas elliniki topiki kouzina fast cook

    Βήμα 4ο 
    Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό.
    Παραδοσιακό Σοφρίτο Κέρκυρας pasxalines %ce%bc%ce%bf%cf%83%cf%87%ce%ac%cf%81%ce%b9 loipes suntages kreatika sintages gia kreas elliniki topiki kouzina fast cook


    Βήμα 5ο
    Αλευρώνουμε καλά το κρέας.
    Παραδοσιακό Σοφρίτο Κέρκυρας pasxalines %ce%bc%ce%bf%cf%83%cf%87%ce%ac%cf%81%ce%b9 loipes suntages kreatika sintages gia kreas elliniki topiki kouzina fast cook


    Βήμα 6ο 
    Σε μια πλατιά κατσαρόλα ή σε ένα τηγάνι, ρίχνουμε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο και ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει καλά! Τινάζουμε καλά το κρέας να φύγει το περιττό αλεύρι.
    Παραδοσιακό Σοφρίτο Κέρκυρας pasxalines %ce%bc%ce%bf%cf%83%cf%87%ce%ac%cf%81%ce%b9 loipes suntages kreatika sintages gia kreas elliniki topiki kouzina fast cook


    Βήμα 7ο
    Τηγανίζουμε τα φιλέτα, όχι όλα μαζί αλλά 2-3 κάθε φορά, ώστε να μην πέσει η θερμοκρασία και δεν τηγανιστούν σωστά! Τα τηγανίζουμε και από τις 2 πλευρές ώστε να πάρουν ωραίο καφέ χρώμα.
    Παραδοσιακό Σοφρίτο Κέρκυρας pasxalines %ce%bc%ce%bf%cf%83%cf%87%ce%ac%cf%81%ce%b9 loipes suntages kreatika sintages gia kreas elliniki topiki kouzina fast cook


    Βήμα 8ο
    Τοποθετούμε τα φιλέτα σε μια μεγάλη, πλατιά κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο. Προσθέτουμε το ξύδι, τον μαϊντανό, τα σκόρδα, τον ζωμό, αλάτι και πιπέρι.
    Παραδοσιακό Σοφρίτο Κέρκυρας pasxalines %ce%bc%ce%bf%cf%83%cf%87%ce%ac%cf%81%ce%b9 loipes suntages kreatika sintages gia kreas elliniki topiki kouzina fast cook


    Βήμα 9ο
    Σιγοβράζουμε το φαγητό για περίπου 40 λεπτά, λίγο πριν αποσύρουμε το φαγητό από την φωτιά, προσθέτουμε την άλλη μια κουταλιά βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κομματάκια και ανακινούμε την κατσαρόλα.
    Παραδοσιακό Σοφρίτο Κέρκυρας pasxalines %ce%bc%ce%bf%cf%83%cf%87%ce%ac%cf%81%ce%b9 loipes suntages kreatika sintages gia kreas elliniki topiki kouzina fast cook


    Βήμα 10ο 
    Σερβίρουμε το φαγητό αμέσως! Ταιριάζει κυρίως με πουρέ αλλά και με τηγανιτές πατάτες!

    Παραδοσιακό Σοφρίτο Κέρκυρας pasxalines %ce%bc%ce%bf%cf%83%cf%87%ce%ac%cf%81%ce%b9 loipes suntages kreatika sintages gia kreas elliniki topiki kouzina fast cook


    ΚΟΥΖΙΝΑ: Ελληνική - Παραδοσιακή
    ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Κυρίως πιάτο 
    ΕΠΙΠΕΔΟ: Εύκολο


    ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ :

    1. Προτιμήστε να φτιάξετε το φαγητό από φιλέτο ή νουά μοσχαριού, είναι το κατάληλλότερο!
    2. Μην φοβηθείτε το ξύδι! Ταιριάζει με το σκόρδο και όταν μαγειρευτεί εξισορροπείται απόλυτα με τα υπόλοιπα υλικά!
    3. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λευκό ξύδι που είναι πολύ πιο ελαφρύ ή μισή ποσότητα από ξύδι λευκό και κόκκινο, βέβαια αν έχετε σπιτικό ξύδι το αποτέλεσμα είναι θεϊκό!
    4. Αν σας αρέσει το σκόρδο και δεν σας ενοχλεί, χρησιμοποιήστε ακόμη παραπάνω σκελίδες!
    5. Η σάλτσα του σοφρίτο δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα πηχτή, μην την δέσετε με κόρν φλάουρ ή αλεύρι αλλά με ένα κομμάτι βούτυρο, η σάλτσα θα έχει έτσι τέλεια υφή!


    Πηγή: funkycook.gr

    Κωνσταντίνος Σουλιώτης - 2 Σεπτεμβρίου 2013


    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου