Ο πρώτος Έλληνας “Master Chef”
Ο Τσελεμεντές για τους περισσότερους είναι ταυτόσημος με τα βιβλία μαγειρικής. Λίγοι γνωρίζουν ότι ήταν πρόσωπο υπαρκτό που καθόρισε τις γευστικές προτιμήσεις των νεοελλήνων δημιουργώντας ουσιαστικά την ελληνική αστική κουζίνα. Ίσως είναι ο πρώτος αρχιμάγειρας της νεοελληνικής κουζίνας.
Ο θρυλικός αρχιμάγειρας – Σιφνιός στην καταγωγή – σπούδασε τη μαγειρική τέχνη στη Βιέννη και με την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε σε διάφορες ξένες πρεσβείες. Συστηματικός, ταλαντούχος, ευρυμαθής και οραματιστής μύησε τους Έλληνες στα μυστικά της διεθνούς κουζίνας παρουσιάζοντας –πολλές φορές με ριζοσπαστικό τρόπο– την "κατά Τσελεμεντέ" ελληνική κουζίνα.
Η καταξίωσή του ήρθε με το περιοδικό «Οδηγός Μαγειρικής» που κυκλοφορούσε σε μηνιαία φυλλάδια (πρώτη έκδοση το 1910) και περιείχε –εκτός των συνταγών– διατροφικές συμβουλές, τρόπους συμπεριφοράς στο τραπέζι, νέα για τη μαγειρική και ιδέες για τη διακόσμηση των πιάτων.
Το ανήσυχο πνεύμα του τον οδήγησε στην Αμερική, όπου χάρη στο ταλέντο και στις γνώσεις του θητεύει με μεγάλη επιτυχία στα ακριβότερα εστιατόρια κάνοντας παράλληλα ανώτερες σπουδές μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής και διαιτολογίας. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, το 1932, κυκλοφορεί το γνωστό βιβλίο συνταγών του, το οποίο όντας ο πρώτος πλήρης οδηγός μαγειρικής γνώρισε πάνω από 15 επίσημες ανατυπώσεις τις επόμενες δεκαετίες.
Το περίφημο εξώφυλλο του Τσελεμεντέ που γνώρισαν γενιές και γενιές. |
Ακολουθώντας τις μαγειρικές συντεταγμένες του μεγάλου δασκάλου, οι Ελληνίδες νοικοκυρές έμαθαν τη σάλτσα μπεσαμέλ –κυρίαρχη γεύση στο γευστικό μας DNA– τα πιροσκί, τη μπουγιαμπέσα, τα παρασκευάσματα με ζελέ, τη σαντιγί, τα κάθε λογής καναπεδάκια, την περίτεχνη διακόσμηση, τη μαγεία των μπουφέδων.
Αναμφισβήτητα, η κληρονομιά που μας άφησε ο μεγάλος σεφ είναι τεράστια. Ακόμη και στις μέρες μας, όπου κυριαρχεί η κοσμογονία των γεύσεων, το όνομα του Νικόλαου Τσελεμεντέ διατηρεί ένα έντονο συγκινησιακό φορτίο καθώς έχει αναγνωρισθεί ως ένας από τους κορυφαίους εκσυγχρονιστές της ελληνικής γαστρονομικής κουλτούρας.
Πηγή : http://www.visitgreece.gr/
Για το "gastronomion" Κώστας Σουλιώτης
Παρασκευή 11 Απριλίου 2014
Για το "gastronomion" Κώστας Σουλιώτης
Παρασκευή 11 Απριλίου 2014
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου