Η ευλογημένη τροφή των Βυζαντινών...
Ήταν τέτοια η αγάπη των βυζαντινών για τα ψάρια που τα μαγείρευαν ακόμα και τις μέρες της νηστείας...
Ήταν τέτοια η αγάπη των βυζαντινών για τα ψάρια που τα μαγείρευαν ακόμα και τις μέρες της νηστείας...
Τεχνική ψαρέματος των Βυζαντινών με πυροφάνι. |
Ήταν τέτοια η αγάπη των
Βυζαντινών για τα ψάρια που τα μαγείρευαν ακόμα και τις ημέρες της νηστείας
παρά τις σχετικές απαγορεύσεις. Έτρωγαν κυρίως, πετρόψαρα, πέρκες, σκορπιούς,
χάνους, παλαμίδες κ.ά. Τα τηγάνιζαν ή τα έβραζαν μέσα σε νερό στο οποίο είχαν
προσθέσει λάδι, άνηθο ή πράσο. Οι Βυζαντινοί κατανάλωναν και κυπρίνους,
λαβράκια, και μπαρμπούνια, από τα οποία ξεχώριζαν γευστικά το κεφάλι και το
συκώτι. Οι βυζαντινοί πάστωναν και σαρδέλες, όπως αναφέρεται, αλλά και
"τζύρους" και ρέγγες από το ΙΒ΄αιώνα και μετά.
Απ' τις αγαπημένες τους συνταγές ήταν οι πιο κάτω:
Ιστία ή ανθρακιά, η ονομασία της σχάρας από τους Βυζαντινούς. |
Στο Βυζαντινό τραπέζι και
συγκεκριμένα στις παραθαλάσσιες περιοχές σερβίρονταν ακόμα και θαλασσινοί
μεζέδες, τα λεγόμενα «αγνά» (καλαμάρια, χταπόδια, γαρίδες, χτένια, πεταλίδες,
μύδια, στρείδια, αχινοί κ.λπ), τα μαγείρευαν με διάφορους τρόπους, ενώ τα
οστρακοειδή τα έτρωγαν ωμά.
Οι Βυζαντινοί ασχολούνταν
συστηματικά με το ψάρεμα και είχαν ανακαλύψει πολλούς τρόπους ψαρέματος. Ένας
τρόπος ήταν να κλείνουν με δίχτυα μια περιοχή στα ρηχά, συγκεκριμένα σε μέρη όπου υπήρχαν θαλάσσια
ρεύματα, στο δέλτα των ποταμών ή στο άνοιγμα λιμνοθαλασσών. Συχνά οι ψαράδες
ψάρευαν οργανωμένοι σε ομάδες με αρχηγό τον ονομαζόμενο "Πρωτεύοντα".
Μικρογραφία, Ψάρεμα στο ποτάμι. |
Στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας
και της Βαλκανικής χερσονήσου, στα νησιά του Αιγαίου, στα παράλια της
Προποντίδας και της Μαύρης Θάλασσας, οι άνθρωποι ψάρευαν με δίχτυα, αγκίστρια ή
καμάκια, ανάλογα με το είδος των ψαριών.
Τα είδη ψαρικών που αλίευαν και έτρωγαν ήταν:
·
Παλαμίδες
·
Συναγρίδες
·
Μπαρμπούνια
·
Φαγκριά
·
Ροφοί
·
Καλκάνια
·
Σουπιές
·
Κέφαλους
·
Αθερίνες
·
Σαρδέλες
·
Χάννους
·
Λαβράκια
·
Ύσκες
·
Φησσιές
·
Τσίρους
·
Σκουμπριά
·
Χάννους
Επίσης έτρωγαν τα λεγόμενα
αγνά:
·
Mύδια
·
Στρείδια
·
Γαρίδες
·
Αστακούς
·
Καβούρια
·
Χτένια
·
Πεταλίδες
·
Αχινούς
·
Καλαμάρια
·
Χταπόδια
·
Καραβίδες
·
Αχινούς
·
Σωλήνες κ.ά.
Οι μοναχοί της μονής Μεγίστης Λαύρας, στο Άγιο Όρος
εξασφάλιζαν – πέρα από την τροφή τους – σημαντικά έσοδα νοικιάζοντας τέτοιους
ψαρότοπους στις παραθαλάσσιες ακτές της
Χαλκιδικής.
Παναγία η Κοσμοσώτειρα, Φέρρες Έβρου. |
Όπως προαναφέραμε ο τρόπος συντήρησης των
ψαριών ήταν το κάπνισμα και το πάστωμα,
ένα από τα σημαντικότερα κέντρα παραγωγής αλατιού ήταν η Κέρκυρα, στο
δυτικότερο άκρο της αυτοκρατορίας, όταν όμως το 14ο αιώνα η Γαληνοτάτη
Δημοκρατία της Βενετίας κατέλαβε το νησί για να εξασφαλίσει την εκμετάλλευση
των πλούσιων αλυκών της, στέρησε την δυνατότητα από την αυτοκρατορία να έχει
άφθονο και καλής ποιότητας αλάτι.
Για το gastronomion Κώστας Σουλιώτης
Σάββατο 12 Απριλίου 2014
Για το gastronomion Κώστας Σουλιώτης
Σάββατο 12 Απριλίου 2014
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου