1. Το μετσοβόνε είναι το πιο διάσιμο από τα τυριά του περίφημου Μετσοβίτικου τυροκομείου, είναι το πάντρεμα της μακρόχρονης ιταλικής και παράλληλα της βλάχικης τυροκομικής τέχνης.
Το τυρί αυτό είναι σχετικά πρόσφατης παραγωγής και παρασκευάζεται τα τελευταία πενήντα χρόνια περίπου με τη μεθοδολογία των ιταλικών τυριών τύπου προβολόνε, από μετσοβίτες τυροκόμους που είχαν εκπαιδευτεί στη Β. Ιταλία, με δωρεά του εθνικού ευεργέτη βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα, ιδρυτή του τυροκομείου.
2. Πρόκειται για ένα ημίσκληρο αγελαδινό καπνιστό τυρί σε σχήμα κυλίνδρου, με μήκος περίπου 40 εκ. Η μια άκρη του είναι πιο λεπτή από την άλλη. Είναι καλυμμένο με παραφίνη και δεμένο με σχοινί για να μπορεί να κρεμαστεί από τα καπνιστήρια. Το εσωτερικό του έχει χρυσοκίτρινο χρώμα και η γεύση του είναι συμπυκνωμένη και στιβαρή με έντονα αρώματα των βουνών της Πίνδου.
3. Παρασκευάζεται κυρίως από απαστερίωτο αγελαδινό γάλα ή μείγμα με κατσικίσιο ή πρόβειο σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 20 %. Ωριμάζει σε χαμηλές θερμοκρασίες για πέντε (5) περίπου μήνες και στη συνέχεια αφού καθαριστεί εξωτερικά, καπνίζεται σε κλειστό θάλαμο από κλιματόβεργες, φύλλα και χόρτα απ' όπου παίρνει και τη χαρακτηριστική του γεύση. Στη συνέχεια καλύπτεται από κερί παραφίνης και προωθείται στην αγορά. Αποτελεί ένα από τα καλύτερα καπνιστά τυριά της Ελλάδας.
4. Έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν ονομασίας προέλευσης, τελευταίως όμως οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος Τοσίτσα, θέλοντας να είναι συνεπείς απέναντι στο καταναλωτικό κοινό, ζήτησαν να εξαιρεθεί από τη λίστα των προϊόντων ΠΟΠ. Η αιτία για τον «αποχαρακτηρισμό» έχει να κάνει με το γεγονός ότι η αγελαδοτροφία στην περιοχή φθίνει σημαντικά τα τελευταία χρόνια και από 3.000 κιλά γάλα που απορροφούσε καθημερινά το τυροκομείο από την επαρχία Μετσόβου, η ποσότητα σήμερα δεν ξεπερνά τα 500 κιλά. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο τυροκομείο είναι από τους καλύτερους πληρωτές και απορροφά το γάλα στην τιμή των 60 λεπτών το κιλό.
5. Τρώγεται ως κρύο ορεκτικό, σαγανάκι, σε πίτσες καθώς και σε πολλές παρασκευές της μαγειρικής
Πηγές:
2. Πρόκειται για ένα ημίσκληρο αγελαδινό καπνιστό τυρί σε σχήμα κυλίνδρου, με μήκος περίπου 40 εκ. Η μια άκρη του είναι πιο λεπτή από την άλλη. Είναι καλυμμένο με παραφίνη και δεμένο με σχοινί για να μπορεί να κρεμαστεί από τα καπνιστήρια. Το εσωτερικό του έχει χρυσοκίτρινο χρώμα και η γεύση του είναι συμπυκνωμένη και στιβαρή με έντονα αρώματα των βουνών της Πίνδου.
3. Παρασκευάζεται κυρίως από απαστερίωτο αγελαδινό γάλα ή μείγμα με κατσικίσιο ή πρόβειο σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 20 %. Ωριμάζει σε χαμηλές θερμοκρασίες για πέντε (5) περίπου μήνες και στη συνέχεια αφού καθαριστεί εξωτερικά, καπνίζεται σε κλειστό θάλαμο από κλιματόβεργες, φύλλα και χόρτα απ' όπου παίρνει και τη χαρακτηριστική του γεύση. Στη συνέχεια καλύπτεται από κερί παραφίνης και προωθείται στην αγορά. Αποτελεί ένα από τα καλύτερα καπνιστά τυριά της Ελλάδας.
4. Έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν ονομασίας προέλευσης, τελευταίως όμως οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος Τοσίτσα, θέλοντας να είναι συνεπείς απέναντι στο καταναλωτικό κοινό, ζήτησαν να εξαιρεθεί από τη λίστα των προϊόντων ΠΟΠ. Η αιτία για τον «αποχαρακτηρισμό» έχει να κάνει με το γεγονός ότι η αγελαδοτροφία στην περιοχή φθίνει σημαντικά τα τελευταία χρόνια και από 3.000 κιλά γάλα που απορροφούσε καθημερινά το τυροκομείο από την επαρχία Μετσόβου, η ποσότητα σήμερα δεν ξεπερνά τα 500 κιλά. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο τυροκομείο είναι από τους καλύτερους πληρωτές και απορροφά το γάλα στην τιμή των 60 λεπτών το κιλό.
5. Τρώγεται ως κρύο ορεκτικό, σαγανάκι, σε πίτσες καθώς και σε πολλές παρασκευές της μαγειρικής
Πηγές:
Φωτογραφία www.greek-cheese.gr
Ελληνική γαστρονομία της Καθημερινής
www.ethnos.gr
Επεξεργασία κειμένου για το "gastronomion"
Κώστας Σουλιώτης
19 Ιουνίου 2013
19 Ιουνίου 2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου