Λευκό τυρί, με μαλακή και κοκκώδη υφή, αλμυρό και πλούσιο άρωμα ξεχωρίζει για την ευχάριστη και ελαφρά όξινη γεύση του. Παράγεται από πρόβειο ή γίδινο γάλα ή μίγμα των δύο. Ως γεωγραφική περιοχή προέλευσης του ανεβατού ορίζεται ο νομός Γρεβενών και η επαρχία Βόιου του νομού Κοζάνης. Η ονομασία του έχει μάλιστα ενδιαφέρουσα ιστορία. Κατά τη διαδικασία παραγωγής του τυριού, οι βοσκοί άρμεγαν τα ζώα το πρωί, τοποθετούσαν το γάλα σε καζάνια και προσέθεταν την πυτιά. Μέχρι το βράδυ το γάλα είχε πήξει και το τυρί είχε "ανέβει" προς την επιφάνεια.
Μέγιστο ποσοστό υγρασίας: 60% Ελάχιστο ποσοστό λίπους επί ξηρού βάρους: 45%.
Το ανεβατό Γρεβενών έχει χαρακτηριστεί ως ΠΟΠ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για το Gastronomion Κώστας Σουλιώτης.
28 Μαΐου 2014
Μέγιστο ποσοστό υγρασίας: 60% Ελάχιστο ποσοστό λίπους επί ξηρού βάρους: 45%.
Το ανεβατό Γρεβενών έχει χαρακτηριστεί ως ΠΟΠ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για το Gastronomion Κώστας Σουλιώτης.
28 Μαΐου 2014
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου